Ct vizsgálat, Crohn betegség? 2

A mesenterialis erezettsége a szokványosnál kissé kifejezettebb, de nem feltétlen kórjelző. A kismedence régióban sigma bél mellett egy szűkebb 3 cm-es bélszakasz is látható, mely a vizsgálat során nem tárult fel teljesen. A terminalis ileum kacs részéről érdemi eltérés nem látható. Egyértelmű stenoticus tágulat vagy kóros falmegvastagodás a vizsgálattal nem igazolható. A hasi és kismedencei erek lefutása, átmérője szabályos. A viizsgálat régióban kóros folyadékgyülem, megnagyobbodott nyirokcsomó nem mutatható ki. Az ábrázolódó csontok alakja, szerkezete, denzitása szabályos. Vélemény: A hasi parenchymas szerveken kóros nem igazolható. Lien accessorius. Vékonybelek részéről egyértelmű kórjelző nem azonosítható. A caliber ingadozás és mesenterialis erezettség jelen esetben nem feltétlen kórjelző. Az elso kerdesem, hogy mit jelentene a 15 mm melleklep? Igenyel e tovabbi teendot? illetve a vekonybelnel a 3 cm nem latott kepet, hogyan lehetne tovabb vizsgalni valamint akkor mi az osszegzese a ct nek? elozoekben kuldtem onoknek vastagbeltukrozes alltal a vekonybelbol vett szovettan miatt, ami ugye crohn betegseget allitott fel.koszonom szepen es elnezest ha kicsit tomor lett.

Dr. Plósz János válasza CT témában

A mellék-lép veleszületett variáció, nem igényel semmi teendőt. A CT összegzése alapvetően az, hogy a látott kép nem utal vékonybél Crohn érintettségre. A vékonybél területe kapszulás endoscopos vizsgálattal vagy kettős ballon enteroscopiával vizsgálatható tovább. Előbbi szűkület felmerülése esetén nem jön szóba. A Crohn betegség diagnózisa nem egyszerű, gyakran csak a betegség lefolyása dönti el, hogy az-e vagy sem.

Megválaszolva: 2018. június 07.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Orrmelléküreg - CT, CBCT, vagy MRI?
Tisztelt Doktor Úr! Egy felső fog kihúzása utánjavasolta a szájsebész, hogy mennyek tovább füll-orr-gégészeti ellenőrzésre arc üregi ciszta gyanuval. A full...
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással kezelték 2022. 6....
Mai válaszra kérdés
Kedves dr. Baki Márta ! Sajnos nem figyelmesen olvasta el a feltett kérdéseimet, illetve nem látta a utolsó mellkas CT felvétel leírását, pedig le is írtam,...
Ct vizsgálat terhesen
Kedves Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy 4 hetes terhesen elmentem egy fogászati digitális ct vizsgálatra mert fogbeültetésre készültem viszont akkor még...
Tüdődaganat?
Tisztelt Doktornő. Kérem mondja el pontosan, hogy mi áll a leletben? Lehetséges rosszindulatú tüdő dagant? Ct lelet: b.alsóleb.-ben spec.seu tu.-s folyamat....
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti kockázatról. Sajnos én...