Sav nélkül tolja fel az ételt

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a hidrogénklorid ion (ami a gyomorban van) és a hidrogénkarbonát egyesülése beállíthatja a gyomrot hidrogénkarbonátos állapotba? Írta doktor úr egyszer, hogyha a gyomor magasabb PH-t érzékel, akkor fokozott savtermelésbe kezd, de hogy ezt a PPI miatt nem tudta végrehajtani, ezért létezik ilyen a szervezet un. becsapása? Vagy, hogy a 2x1 PPI és a szódabikarbóna ivása beállíthatja-e ilyen irányban a gyomrot, mert teljesen ilyen érzésem van a gyomromban, nehezen megy le az étel, mintha beleállna az étel, olyan mintha a reflux két úton megállt volna. Sokszor sav nélkül tolja fel az ételt a nyelőcsövembe. Mit lehet tenni ez ellen egyáltalán? Köszönettel: K.Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza sav témában

A gyomorban természetes állapot a savas (alacsony) pH. A PPI készítmények a savtermelés gátlása révén képesek ezt megemelni, az erősen savas pH-t enyhén savas irányba eltolni (ekkor a fekélyek, felmaródások gyorsan gyógyulnak) . Azonban a PPI készítmények a gyomor ürülését lassítják, így tartós teltségérzést okozhatnak. Azonban a PPI-k hatása megszűnik 3-4 napon belül és a savtermelés visszaáll az eredeti szintre. Reflux esetén, ha savas panasz nincs, érdemes a motilitást elősegítő készítményeket megpróbálni (Cerucal, Domperidon) , illetve a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartását.

Kérdés: 2015. május 04., 19:33; Megválaszolva: 2015. május 04., 20:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás