Szeretnénk pontosabb információt kapni a férjem állapotáról illetve lehetséges javulásáról.

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél (63 éves, autóbuszvezető) egy éve jelentkeztek az első tünetek hasmenés/véres, nyálkás széklet), puffadás, étvágytalanság formájában. A háziorvos akkor elküldte vér, vizelet és székletvizsgálatra. Amelyből nem, derült ki tulajdonképpen semmi így továbbküldték ultrahang vizsgálatra és gyomor illetve végbéltükrözésre. Az eredményekhez csak 1 dokumentumot tudtam csatolni a többit itt írnám meg Önnek. Colonoscopia eredménye: B.o. vastagbél enyhe gyulladása. Végleges eredmény a biopsia eredménye birtokában adható. Anoscopia: külső belső nodusokon kivül más kóros nem látható. RDV negatív. Ultrahang eredménye: A máj nem nagyobb, kóros, körülirt echoeltérést nem mutat. Az epehólyag folyadéktartalmú, kp fokban kontrahált kőmentes. Az epeutak nem tágabbak. A pancreas a meteorismus miatt nem itélhető meg. A lép normális nagyságú homogén szerkezetű. A vesék kóros echoeltérést jelenleg nem mutatnak, pangás, kőjel egyik oldalon sem található. A hólyag kp. telt. A prostata életkornak megfelelő. Szabad hasűri folyadék nem ábrázolódott. Bal oldalon a sigma vetületében kissé nyomásérzékeny, vaskosabb falú.oedemas bélszakasz mutatható ki. Az orvos az utolsó vizsgálaton azt mondta, hogy diétázzon mozogjon, de részletes információt nem kaptunk, hogy pontosan mit ehet. Illetve a Danone activiat javasolták, amitől szintúgy hasmenése lett. A nyákos hasmenés azóta is fennáll illetve vér is van a székletében. Sajnos most már tanácstalanok vagyunk, hogy tulajdonképpen mi baja van és mit ehet, hogy ne zavarja őt a munkájában. Az orvosok sajnos semmi konkrétumot nem mondtak, hogy mit ehet illetve mit nem. Illetve a probiotikum javithat a helyzeten? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza IBD témában

A kérdés továbbra is nyitott: krónikus gyulladásos bélbetegsége van-e vagy diverticulumok (vaktasakok) okozzák-e a panaszokat a szigmabélben. Ha a panasz nem szűnik, érdemes aktív időszakban a colonoscopiát megismételni és ezt eldönteni. Addig is a pre- és probiotikumok használata mindkét kórképben jó hatású, diétában a gyakori, rendszeres, kis étkezések, bő folyadék- és rostfogyasztás, rendszeres testmozgás javasolható.

Megválaszolva: 2015. január 07.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Magdola1957
Tisztelt Doktor Úr! Web Beteg Orvosok Betegeknek hitelen honlapon olvastam az alábbi cikket. "https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/12922/mutetek-3d...
Megváltozott nyákos széklet
Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz! Január végén a székletem világosabb lett, illetve nyákos.Hangos bélmozgás, puffadás, illetve sűrűbb...
Gyulladásos bélbetegség és d-dimer
Az lenne a kérdésem, hogy a gyulladásos bélbetegségeknél, azon belül is a Crohn betegségnél lehetséges, hogy a vérképben a D-dimer érték emelkedett legyen?...
IBD, Pentasa, hajhullás
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Tavaly év eleje óta vagyok IBD-s (enyhe Crohn), Pentesát szedtem rá, de pár hónapja nem szedek semmit, mert jól vagyok, és...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?