Megváltozott nyákos széklet

Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz! Január végén a székletem világosabb lett, illetve nyákos.Hangos bélmozgás, puffadás, illetve sűrűbb lazább székletem lett, ritkán kicsit zöldes színű, de napi 2-nél nem volt több székelesém.Felkerestem egy gasztroenterológust aki IBS-re gyanakodott.Dicetelt szedtem közel 2 hónapig, valamilyen szintű javulást tapasztaltam, de volt mikor rosszul lettem.CT, hasi ultrahang, vérvétel nem talált semmi eltérést, minden értékem normális volt.Közel 1 hónapja begörcsölt a hasam (mindkét bordaívemnél) , illetve hasmenéses panaszaim lettek.Kórházba kerültem, ahol emelkedett CRP értékem volt –vírusos fertőzésre gondoltak A székletemen vért láttam 2 napig, amit azóta sem.Végeztek rektoszkópiát rajtam, ahol 10 cm-es gyulladást állapítottak meg, utána a nyálkahártyám ép volt. (Salofalk 500 mg kúpot írtak fel) Mikroszkópos leírás: A crypták kissé csökkent számúak, szűk lumenűek, egyenes lefutásúak, helyenként minimálisan kanyargósak. A hám monomorph, a felszíni hám is ép, néhol a szokottnál alacsonyabb. A stroma, döntően a tunica propria felső felében, mérsékelt plasmasejtes, lymphocytáséshelyenként enyhe neutorphil granulocytás beszűrődést mutat.Granulocyták elsősorban intraepithelialisan láthatóak, egy-egy kicsiny crypta abscessus is megfigyelhető.Granulátumképződés nincs jelen.Diagnózis: Mérsékelt, chronicus, enyhe aktivitást mutató proctitis. A szöveti kép megítélése nem egyértelmű.Elsősorban infectiosus eredet valószínűsíthető, azonban nem zárható ki enyhe aktivitású IBS lehetősége sem.Utóbbi esetben Crohn betegség gyanúja mérhető fel. A lelet után Entocort és Salazopyrint írtak fel.2 hónap múlva meg akarják ismételni a rektoszkópiát.Vastagbéltükrözést nem tartják sürgetőnek. A közérzetem jobb, néha kicsit fáj a hasam, főleg a baloldalon. A székletem azóta is nyálkás. Már többször megfigyeltem, a kúp utáni első székletemmel távozik valami fehér madzagszerű kocsonyás.Ez a kúp miatt van? Doktornő mit javasol? Közben széklettenyésztést kértem.Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza IBD témában

Kedves Kérdező!

Eddig véleményem szerint is megfelelő a kivizsgálás-kezelés, de szerintem két hónap múlva már colonoscopiát (vastagbéltükrözést) kellene végezni annak megítélésére, hogy milyen magasságig tart a gyulladás.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2015. április 27., 11:11; Megválaszolva: 2015. április 28., 11:11
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom
Éjszakai izzadás