Gyulladás

22 éves fiú vagyok, most voltam vastagbéltükrözésen, ahol a szövettan eredménye ez lett: A, B, C: Dysplasia, malignitás, aktivitás jeleit nem láttuk. Speciális festéssel (Crossmon) collagen depositot bizonyítani nem tudtunk. Az intra epithelialis lymphocytosis borderline-szignifikáns étékű (15-20 lymphocyta/ 100 colonocyta) . Ezek a sejtek immunhisztokémiailag CD3 pozitívnak bizonyultak, tehát T-sejteknek felelnek meg. Nagy számú T-lymphocyta volt még azonosítható a lamina propriában, részben subepithelialisan, részben pedig a lamina propria mélyén. A folyamatot némi eosinophilia és mastocytosis kíséri. A leírtak alapján lymphocitás colitisre gondolunk. Érdeklődni szeretnék, mivel nem találtam részletes leírást erről a betegségről, csak kevés anyagot, az orvosom pedig nem volt túl bőbeszédű, ez mennyire súlyos? A kapott Budenofalk gyógyszer megfelelően, véglegesen tud segíteni? Mi okozza a gyulladást a szervezetemben (melyik sejt, vagy anyag utal erre a felsorolásból? ) Ez kihathat másik gyulladásra is a testemben? A sarkaim eszméletlenül be vannak gyulladva két éve, de egy szakterület sem tud rá magyarázatot adni, pedig már minden góckutatáson végigmentem, kívülről és röntgenen sincs elváltozás, ortopédia, reumatológia sem tud magyarázatot adni, talpbetétek, kenőcsök sem segítenek, azért gondolom, a vastagbélgyulladásnak nincs-e köze a sarkam gyulladásához is. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Szigeti Nóra válasza vastagbél gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Az elváltozás nem súlyos, mivel az endoszkópos kép gyakran teljesen ép, és csak a szövettan mutat gyulladást (több lymphocyta jelenlétét) , mikroszkópos colitisnek is hívják. Okát nem ismerjük, a Budenofalk megfelelő kezelés, kiújulás (a leggyakoribb panasza a hasmenés) esetén a gyógyszer ismét szedhető. A sarokprobléma nem köthető a kórképhez.

Kérdés: 2014. szeptember 10., 13:52 ;Megválaszolva: 2014. szeptember 14., 19:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Collagen colitis kezelése
Tisztelt Doktor Úr! Már régóta vannak visszatérő hasi fájdalmaim ami magas gyulladási értékekkel társul. Nem rég történt egy vastagbél...
Protexin IBS florea
Tisztel Doktor úr! Vastagbél gyulladás miatt probiotikum szedését javasolta az orvos. A Protexin IBS florea nevezetű vitamint találtam megfelelőnek a...
vastagbél gyulladás
Tisztelt Doktor úr! Több hónapja tartó hasmenés miatt colonoszkopiás vizsgálat vastagbélgyulladást állapított meg. Collitisz és Chron kizárva....
Vastagbélgyulladás kezelése és más...
Tisztelt Plósz Doktor Úr! Pár napja jöttem haza a kórházi kivizsgálásról, gasztroenterológia. Gyomor és béltükrözés volt, éhgyomorra cukrot...
Vastagbélgyulladás és antibiotikum
Jó napot! Nekem lassan egy éve van gondom a beleimmel, mert tavaly márciusban szedtem antibiotikumot (sumamed) és azóta vannak panaszaim, voltam...