Vitamin túladagolás ronthat az ételallergián?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 73 éves édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Mondhatni évtizedek óta különféle emésztőrendszeri panaszokkal küzd. 2 éve egy idősek otthonában él, ahol epeköve miatt epés diétán van, mégis 6-8 hete rosszabbodott az állapota, hányinger, hányás, étvágytalanság, erőtlenség, ismétlődő hasmenés, puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom jellemezte, a tenyerén pedig hámlani kezdett a bőr. Elvittem ekkor őt egy 46 féle táplálék intolerancia, laktóz intolerancia és cöliákia vizsgálatra. Kiderült, hogy genetikailag tejcukor érzékeny, azon kívül a búzára és gluténre pozitív eredményt kapott, viszont rozslisztre, durumbúzára, zabra, stb. negatív lett. (Élesztő, tej, tojás gyengén pozitív.) A cöliákia tesz (tTG IgA: 1, 9U/ml, tTG IgG: 1, 9U/ml) negatívnak néz ki, de mivel eleve IgA hiányos a vére, ez az eredmény, ahogy később utánaolvastam, nem megbízható. Kérdésem tehát: Lehetséges, hogy valaki búzára és gluténre érzékeny, de rozsra és durumbúzára nem, holott azokban is van glutén? Érdemes-esetleg genetikai lisztérzékenység vizsgálatot végeztetni? Az otthonban nem tekintik egyértelműnek az eredményt (valóban nem az), én sem tudom, érdemes-s ragaszkodni a diéta elkezdéséhez. Még egy kérdés: A vitamin túladagolás (5 hónapon át tartó napi 25000 NE) okozhatta édesanyám ilyen mértékű állapotromlását? Hibázhattak ekkorát az otthonban? Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Plósz János válasza emésztési zavar témában
A táplálék-intolerancia vizsgálat által kihozott búza és glutén pozitivitás nem jelent coeliakia betegséget, főleg úgy nem, hogy a specifikus antitestek szintje normális (IgA hiány esetén az IgG még pozitív lenne). Azonban az A vitamin túldozírozása okozhat emésztőrendszeri panaszokat és 73 éves életkorban akár más kórkép is állhat a tünetek mögött, emiatt hasi ultrahang vizsgálat, akár endoscopos vizsgálatok is indokoltak lehetnek.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.