Miért jó a probiotikum a kontaminált vékonybél szindrómára?

Tisztelt Doktor! Kontaminált vékonybél szindrómát diagnosztizáltak nálam. (H2 kilégzés teszttel.) Az orvos probiotikumok (Lactív, Normaflore) szedését javasolta. Úgy tudom, a kontaminált vékonybél azt jelenti, hogy elszaporodtak a vékonybélben olyan baktériumok, amelyeknek normál esetben csak a vastagbélben kellene létezniük. Ezt én úgy értelmezem, hogy nekem túl sok bélbaktériumom van. A Normaflore és a Lactív bélbaktériumokat tartalmaz. Főleg azoknak ajánlják, akiknek egy antibiotikum kipusztította a bélflórájukat. De az én problémámra miért jó a probiotikum? Miért jó, ha olyasvalamit pótlok, amiből amúgy is túl sok van?

Dr. Plósz János válasza probiotikum témában

A betegség nem azt jelenti, hogy túl sok van, hanem hogy nem jó helyen. De valóban, elsődlegesen nem probiotikum a javasolt terápia, hanem 10 napos antibiotikus kezelés (bár ez alatt illetve ezt követően jótékonyak a probiotikumok) . A gyógyulás emellett a bélmotilitás rendezésétől várható: a rendszeres, intenzív testmozgástól, bő folyadék- és rostfogyasztástól, gyakori, rendszeres, kis étkezésektől.

Kérdés: 2013. január 02., 19:03 ;Megválaszolva: 2013. január 03., 20:35
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomohurut
Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszaimra (puffadás,hasi fájdalom) a háziorvosom 2x40mg-ra emelte a refluxomra szedett Esomeprazolt. Ön a kèrdèsemre (milyen...
Gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr! Refluxos vagyok. Az utóbbi hetek stresszesebbek voltak. Kb. 3 hete kezdődtek a hasi panaszaim (puffadás, nyákos széklet, hasi...
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Probiotikum szedése
Olyan kérdésem van, hogy protexin restore vagy balance és egyéb szimbiotikum vagy pro- illetve prebiotikum alkalmazása miért nem szabad, ha pl.: Crohn...
probiotikum mellékhatás?
Tisztelt Dr. Plósz János! Glutén és laktózérzékenységem van. Nem diagnosztizált, de ezeknek a termékeknek a mellőzésével panaszmentes vagyok a...