Dr. Plósz János részére

Kedves Doktor Úr! 22 éves nő vagyok, két éve kezdődtek a problémáim.Eleinte jobb oldalt szúró fájdalmat éreztem a borda alatt, gyakran szédültem.Nem sok idővel rá kaptam egy gyomorbetegséget, hasmenés/hányás, 3 hétig nem igazán tudtam felkelni, az orvosok nem tudták pontosan mi a baj, több antibiotikumot is szedtem. Sikerült valamennyire felépülnöm, és azóta is folyamatos hasmenésem van napi szinten.Főleg ébredés után, és az első étkezések után. Azóta folyamatos a gyomorégésem is, savcsökkentő nélkül. Van 1-2 nap, amikor nincs semmi bajom, de ez elég ritka.Továbbá hányás, erős hányinger is előfordul. Gyakori még az erős gyomorfájdalom.Sokszor muszáj hasfogót bevennem, hogy el tudjak indulni. A széklet sokszor nyálkás, de nem nagy mértékben, illetve apró fekete pöttyöket is véltem felfedezni benne. Voltam többféle vérvételen, Hasi UH-n, kontrasztanyagos gyomorröntgenen, székletvizsgálaton, nem találtak semmit. Legutóbb az allergológiai ambulancián voltam, ahol tejfehérje-allergiát, tejallergiát állapítottak meg. Azóta is tartom a tejmentes diétát, mindenre odafigyelek, 1 hétig semmi bajom nem volt, de megint visszatért a régi állapot.Több gasztroenterológián jártam már, egyik helyen gyomortükrözést akartak, máshol végbéltükrözést, volt hogy IBS-t írtak a papíromra. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban; Az egyik, hogy milyen betegségre utalhatnak a tünetek, a másik, hogy ha CT-colonoscopiát, vagy gastroscopiát szeretnék, akkor melyiket javasolná inkább a tünetek alapján? Köszönöm szépen, várom a válaszát.

Dr. Plósz János válasza emésztőszervi panaszok témában

A panaszok alapján az irritabilis bél szindróma meglehetősen esélyes diagnózis. A szervi eredet kizárására virtuális colonoscopia (CT-vizsgálat során) alkalmas lehet, a gyomor megtekintésére egy gastroscopia javasolt. Ha ezeken eltérés nem ábrázolódik, érdemes IBS-ként kezelni. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2012. december 01., 01:43 ;Megválaszolva: 2012. december 03., 08:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztőrendszeri problémák
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az én problémám rendkívül komplikált. A panaszaim tavaly október körül jelentkeztek először, amióta uszodába járok...
Milgamma okozhat-e menstruáció...
Jó napot! Segítséget szeretnék kérni. 3 hete szedek Milgammát, napi 3 tablettát kézfájdalomra. Mindig pontosan jött meg a menstruációm, ebben a...
érzészavar
Nagy mennyiségű széklet
Tisztelt Doktor Úr! Október végén tüdőgyulladást kaptam, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot írtak fel. Már az első szem bevétele után...
Gyakori megfázás/fertőzés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémakör amiről kérdezni szeretnék, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban vagyok megfázva, és egyre lassabban...