Epekő esetében mindenképpen elkell távolítani az epehólyagot is?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesanyám 51 éves és 2 epeköve van egy 11 mm-es és egy 13 mm-es. Voltunk vele sebészeten, és áprilisra kapott időpontot a műtétre. Az orvos elszeretné távolítani az epehólyagot is, nincs semmilyen elzáródás, görcsös rohamai sincsenek vagy egyéb problémák, a köveken kívül. Az epe diétát is betartjuk. Azt szeretném megkérdezni, hogy minden áron el kell távolítani az epehólyagot is, nem elég csak a köveket kivenni? A sebész orvos nem állapított meg más problémát, csak kövességet, tehát elmondahatjuk, hogy a köveken kívül egészséges az epehólyag. Nem áll szándékomban felülbírálni a sebész döntését, csupán nem kaptunk meggyőző választ arra, hogy miért nem elég csak a követ eltávolítani. Amennyiben ez így szokás, akkor megértem, azonban tudni szeretném, hogy feltétlen szükséges-e így eljárnia vagy sem? Mert nem hiába van epénk, és ha eltávolítják a köveket belőle, akkor az képes a további egészséges működésre is, főleg ha epe diétát tartják, hogy ne forduljon elő több kövesedés a jövőre nézve. Még annyi kérdésem lenne, hogy gyógyszertárakban lehet kapni Mira gyógyhatású ásványvizet, és akinek van epeköve, az is fogyaszthatja? Nem indítja meg a köveket, veszélyes lehet ilyenkor azt kúra szerűen fogyasztani? Illetve ugyan úgy epe védő/hajtó gyógyteákat? Előre is köszönöm válaszukat.

Dr. Plósz János válasza epekő témában

Az epekövesség alapvetően az epehólyag betegsége, a kő kialakulása azt jelzi, hogy nincs rendben az epehólyag ürülése, pang benne az epe. Voltak próbálkozások csak a kövek eltávolítására, de fél-egy év alatt újabb kövek jelentek meg, így az epehólyag-eltávolítás maradt a megoldás. A Mira-víz és az epehajtó teák is fokozzák az epeelválasztást (hígabb epét biztosítanak) , és kisebb méretű epeköveket kimozdíthatnak az epehólyagból (szövődményt okozva) , de az 1 cm fölötti kövek esetében erre már kicsi az esély.

Kérdés: 2012. november 27., 21:31; Megválaszolva: 2012. november 29., 10:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Magas májértékek
Kedves Doktor! 2017. Októberében megszültem első gyermekem. A terhesség alatt 2x felhasi görcsöm volt, a kórházban semmit nem találtak. A szülés...
Epekő probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néma epeköveim vannak. UH eredmény: „Az epehólyag folyadékot nem tartalmaz, egészét számos 5-15 mm-es kőreflex tölti...
Rovachol lágy kapszula
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámnak (55 éves) epeköve van (egy két centiméteres és több apró) . Egy ismerősömtől hallottam a Rovachol nevű...
Epekő és Salvus víz
Tisztelt Cím! Kérdésem a következő: epekő esetén szabad e Salvus vizet inni? Válaszukat előre is köszönöm!
Epekő robbantás
Tisztelt Doktornő/úr! Azt szeretném megtudni, hogy 2 db 2 cm-es epekövet robbantással lehet-e kezelni, vagy már túl nagyok ehhez az eljáráshoz?...