coeliakia?

Tisztelt Doktor Úr! Kérem írja ezen lelet alapján, Ön szerint fennáll-e a lisztérzékenység 7 éves fiamnál. 1. Duodenumból származó nyálkahártya részlet orientatioja elfogadható. Az anyag tunica muscularis mucosaet és Brunner-mirigyeket is tartalmaz. A felszíni hám hengerhám, intraepithelialis leukocyták normális számban vannak, 20-nál kevesebb látszik. Denudatio nincs. A bolyhok szabályosak, a crypták normálisak, a boholy-crypta arány: 2. a cryptákban a mitoticus aktivítás szokványos. Panett-sejtek látszanak az interstitialis beszűrődés átlagos. Vélemyény 1: boholyatrophia nem igazolható. (ép vékonybél) 2. Antrumból származó nyálkahártya részlet felszíni és mirigyhámja szabályos szerkezetű. A stromában lymphoplasmacytás infiltratum mellett, lymphocytákból álló góc fedezhető fel, leukocyták nincsenek. A felszíni nyákban baktériumok nem mutatkoznak. Dg 2: gastritis chronica II. lymphocyta góccal, Helicobacter negatív. Ema vérkép 3 éve pozitív volt, 3 évig terhelés mellett negatív, most újra gy. pozitív. Tünete nincs. Válaszát előre is köszönöm! N. Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza lisztérzékenység témában

Kedves kérdező!

Elég sok információt közölt, de sajnos a kisfia esetében ez kevésnek tűnik ahhoz, hogy biztosan ki lehessen mondani/vagy ki lehessen zárni a lisztérzékenységet (főképp így látatlanul, interneten keresztül)

A negatív szövettani lelet általában a lisztérzékenység ellen szól, de önmagában nem elég a kizárására, illetve tudni kell, hogy sok esetben mozaikszerűek a vékonybélben az elváltozások, és lehet, hogy a mintavétel éppen egy egészséges területről történt, nem a betegről. Mivel az EMA 2 alkalommal is pozitív volt, ez egyértelműen lisztérzékenység mellet szól. A korábbi negatív eredményeket nem igazán értem, tehát az első pozitív eredmény után a gyermek egyáltalán nem diétázott? Vagy diétázott, csak a mintavétel előtt néhány héttel fogyasztott glutént? (ezt érti a terhelés alatt? ) ? Volt esetleg korábban is szövettan?

Mindenképpen fontos lenne tisztázni a kezelőorvossal, hogy neki mi az álláspontja, illetve kiegészítő vizsgálatokat végezni, ha nem teljesen biztosak a diagnózisban (pl HLA meghatározás stb) , esetleg egy coeliakia centrumot felkeresni (pl Heim Pál Gyermekkórházban) . A gyermek egészsége és jövője szempontjából nagyon fontos a korrekt diagnózis, mivel a betegség (és a diéta) élethosszan végigkíséri!

Kérdés: 2012. szeptember 12., 11:10; Megválaszolva: 2012. szeptember 15., 18:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj