Helicobacter, Crohn

Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Helicobacter okozta erosiv gastritist és Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam. A Helicobactert 2 antibiotikum és 1 protonpumpagátlóval kezeljük, a kúrát 2 napja kezdtem el. (a pontos gyógyszereket leírtam a szedett gyógyszerek mezőben) Érdeklődnék, hogy Helicobacter fertőzés esetén a barátnőmnek is szükséges antibiotikus kezelés, hogy ne fertőzzük meg egymást oda-vissza? Az antibiotikumos kezelés alatt szükséges valamilyen diéta bevezetése? Jelenleg 500g csirkemellet, majdnem ugyanennyi párolt zöldséget, zabot, omega-3-at fogyasztok. Elképzelhető, hogy ez az étkezés kissé savas, és nem tudom, hogy a protonpumpa gátló ezt mennyire képes csökkenteni. Javasolja kevésbé savas étrend összeállítását vagy a helicobacter eradikáció tekintetében az étrend teljesen mindegy? A protonpumpagátló így is elvégzi savcsökkentő hatását? A tünetekben (gyomorszáj tájéki fájdalom) kb. hány nap múlva várható javulás a kúra elkezdése után? Antibiotikumos kezelés alatt a probiotikum adása nem gátolja az antibiotikumok hatásosságát? (gondolok itt arra, hogy az általam bevitt jó bélbaktériumokat is elpusztítgatja, és így nem marad elegendő hatóanyag a Helicobacter kiírtására? ) Természeteen a kúra után mindenképpen fogyasztanék probiotikumokat, hogy újraépítsem a jó bélflórát. Egyik antibiotikum a 2 közül a Fromilid 500mg (nem az Uno jelölésű) . Erről nem találtam információt a betegtájékoztatóban, hogy mikor kell szedni. Viszont a hatóanyagáról igen: azt írják, hogy étkezés közben a hosszabb felszívódás érdekében. Ilyen esetben is étkezés közben kell szedni, ha a másik antibiotikumot, amivel kombináljuk étkezés előtt, valamint a protonpumpagátlót is étkezés előtt kell? "Étkezés előtt" kb. mennyi idővel előttét jelent? Válaszait előre is nagyon szépen köszönöm, és elnézést a hosszú irásért, de pontos választ ezen kérdéseimre sehol nem találtam, és szeretném a helicobacter eradikációt a legjobban végrehajtani. Tisztelettel és Üdvözlettel, Kovács Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza Helicobacter pylori témában

Kedves Kérdező!

Az eradikációs kúrája megfelelő. A felnőttkori fertőződés-újrafertőzés igen ritka, a barátnőjét nem kell automatikusan kezelni. Diétázni nem szükséges a kúra alatt, a protonpumpagátló kezelés jelentős savtermelés-csökkenést eredményez. Ha a hasi fájdalmat a sok sav okozza, akkor néhány nap múlva várható javulás. Probiotikum nyugodtan szedhető a kezelés alatt. Az "étkezés előtt" javaslat 1/2-1 órával az étel bevitele előttre vonatkozik.

Kérdés: 2012. szeptember 09., 16:46; Megválaszolva: 2012. szeptember 10., 10:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Helycobacter
Tisztelt Doktor úr/hölgy Helycobacter fertőzésre ajánlottak 2 hétig lansoptol 30mg napi 2 illetve Ospamox 1a napi 2-t. A másik orvos azt mondta napi...
mas bakterium
TISZTELT DOKTOR UR TUKROZESEN ALAPITOTTAK MEG FEKELYEKET BIOPSZIAN HELICOBACTERIUMOT VALAMINT KRONIKUS NYALKAHARTYAGYULLADAST, AMIRE KAPTAM KEZELEST A...
Helicobacter
Milyen nem antibiotikumos kezelést javasol helicobacter fertőzés esetén?
Helicobacter pylori
Kedves Doktor! A családban valakinél pozitív lett a helicobacter py. a vérben.Nagyon aggódom, mert két kisgyerek is van a családba.Nekem volt...
helicobakter
Tisztelt Dr Nő/ÚR! Barátnőmnek helicobacter fertőzése van, jelenleg kezelik, a szülei elég rosszindulatúak és azt mondták neki biztos tőlem...