• Helicobacter, Crohn

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Helicobacter okozta erosiv gastritist és Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam. A Helicobactert 2 antibiotikum és 1 protonpumpagátlóval kezeljük, a kúrát 2 napja kezdtem el. (a pontos gyógyszereket leírtam a szedett gyógyszerek mezőben) Érdeklődnék, hogy Helicobacter fertőzés esetén a barátnőmnek is szükséges antibiotikus kezelés, hogy ne fertőzzük meg egymást oda-vissza? Az antibiotikumos kezelés alatt szükséges valamilyen diéta bevezetése? Jelenleg 500g csirkemellet, majdnem ugyanennyi párolt zöldséget, zabot, omega-3-at fogyasztok. Elképzelhető, hogy ez az étkezés kissé savas, és nem tudom, hogy a protonpumpa gátló ezt mennyire képes csökkenteni. Javasolja kevésbé savas étrend összeállítását vagy a helicobacter eradikáció tekintetében az étrend teljesen mindegy? A protonpumpagátló így is elvégzi savcsökkentő hatását? A tünetekben (gyomorszáj tájéki fájdalom) kb. hány nap múlva várható javulás a kúra elkezdése után? Antibiotikumos kezelés alatt a probiotikum adása nem gátolja az antibiotikumok hatásosságát? (gondolok itt arra, hogy az általam bevitt jó bélbaktériumokat is elpusztítgatja, és így nem marad elegendő hatóanyag a Helicobacter kiírtására? ) Természeteen a kúra után mindenképpen fogyasztanék probiotikumokat, hogy újraépítsem a jó bélflórát. Egyik antibiotikum a 2 közül a Fromilid 500mg (nem az Uno jelölésű). Erről nem találtam információt a betegtájékoztatóban, hogy mikor kell szedni. Viszont a hatóanyagáról igen: azt írják, hogy étkezés közben a hosszabb felszívódás érdekében. Ilyen esetben is étkezés közben kell szedni, ha a másik antibiotikumot, amivel kombináljuk étkezés előtt, valamint a protonpumpagátlót is étkezés előtt kell? "Étkezés előtt" kb. mennyi idővel előttét jelent? Válaszait előre is nagyon szépen köszönöm, és elnézést a hosszú irásért, de pontos választ ezen kérdéseimre sehol nem találtam, és szeretném a helicobacter eradikációt a legjobban végrehajtani. Tisztelettel és Üdvözlettel, Kovács Zoltán

        Dr. Szigeti Nóra válasza a Helicobacter pylori témában

        Kedves Kérdező! Az eradikációs kúrája megfelelő. A felnőttkori fertőződés-újrafertőzés igen ritka, a barátnőjét nem kell automatikusan kezelni. Diétázni nem szükséges a kúra alatt, a protonpumpagátló kezelés jelentős savtermelés-csökkenést eredményez. Ha a hasi fájdalmat a sok sav okozza, akkor néhány nap múlva várható javulás. Probiotikum nyugodtan szedhető a kezelés alatt. Az "étkezés előtt" javaslat 1/2-1 órával az étel bevitele előttre vonatkozik.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni További orvosok

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2012. szeptember 09., 16:46; Megválaszolva: 2012. szeptember 10., 10:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr! 4,5 éve gombòcérzés és váladék van a torkomban. Kb 2 éve reggelente sárgásbarna váladék gyűlik össze a torkomban.9 hónapja reggelente időnként véres is.Volt vastagbéltükrözés ami negatív. Volt gyomortükrözés...
        Tisztelt Doktorúr! Gyomor panaszaim miatt csináltattam egy 46 tételes ételintolerancia vizsgálatot. Segítséget szeretnék kérni az eredményének értelmezéséhez. Az eredmény szerint enyhén pozitív: búza, kukorica, glutén, tehéntej, teljes...
        Tisztelt Doktornő! Gyomor panaszaim miatt csináltattam egy 46 tételes ételintolerancia vizsgálatot. Segítséget szeretnék kérni az eredményének értelmezéséhez. Az eredmény szerint enyhén pozitív: búza, kukorica, glutén, tehéntej, teljes...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció