• Gyógyszeres epekőoldás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2011. decemberében több 5-15 mm közötti epekövet találtak. Mivel a labor eredményeim (áprilisi laborban egy eltérés a Gamma-GT *33) teljesen jók és tüneteim sincsenek ezért egyenlőre nem szeretnék műtétet. Egy cikkben olvastam, hogy a néma köveknél lehetőség van gyógyszeres kőoldásra. Azt szeretném megtudni, hogy hol és hogyan lehet ezt a gyógyszeres kőoldást megkezdeni. Sajnos a sebészeten erről semmilyen felvilágosítást nem kaptam, csak az epehólyag eltávolítást javasolták. A családban még nem fordult elő epekövesség. A népi gyógymódokat bevetve eddig alkalmaztam a fekete-retek kúrát, mely csökkentette a kövek méretét - ultrahang szerint - 2-3 mm-el, ebből arra következtettek, hogy koleszterin köveim vannak és ezeknél a gyógyszeres kezeléssel talán kiváltható lenne a műtét. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Boros Miklós válasza a epekőoldás témában

        Tisztelt Kérdező! A gyógyszeres kőoldás kivonult a napi rutinból az epehólyag-kövesség kezelésében. A hosszútávú eredmények nem voltak megfelelőek. Fekete-retek kúrával csökkenthető a kövek mérete, de az epekövek kis méretben is tudnak nagyon súlyos szövődményt okozni (pl hasnyálmirigy-gyulladás). Nem szabad megvárni még valóban okoznak panaszt, esetleg szövődményt, hiszen az ekkor végzett műtétek szövődmény rátája sokkal magasabb. Hosszútávon a műtétnek nincs alternatívája.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. május 29., 13:44; Megválaszolva: 2012. május 31., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Cím! Tavaly szeptemberben rosszuléteim voltak. Szédültem kivert a víz, hánytam. A tünetek miatt kértem egy labort ami magas gamma gt értéket mutatott. Az akkori hasi ultrahangon megállapították hogy epekövem és epehomokom...
        Tisztelt Doktono! Kerem segitseget, gyomor tukrozeses leletem ertelmezeseben, melyet kepkent csatolok. 2 eve mutottek joindulatu gyomordaganattal, ez a minta nem onnan valo, a leletem szerint erosiok kornyekerol. Elrakosodhat ez? Visszafordithato? Van...
        Nagyon szépen köszönöm Plósz doktor úr villámgyors válaszát! Tanácsait megfogadom, a javasolt gyógyszereket beszerzem, és a jövőben is szeretnémmigénybe venni a segítségét. Tisztelettel Kárpáti János
        Tisztelt Plósz doktor úr, 20 évvel ezelőtt eltávolították az epehólyagomat, 16 évig panasz nélkül éltem, négy éve azonban "hepatico-jejunostomia utáni állapot, törvényszerűen cholangitises periódusok" lépnek fel. Idáig valahogy...
        Tisztelt Doktor Úr! Májmegnagyobbodásom miatt jelenleg is gasztroenterológiai szakrendelésen kivizsgálás alatt vagyok. A panaszom a jobb bordaív alatt kezdődött hasi fájdalommal, 6 hónappal ezelőtt, de sokszor a jobb alhasamban és a csípőm...
        Tisztelt Dr úr! 2 dologban kérném a véleményét. 1: Vashiány és gyomorégés panasszal fordultam orvoshoz, aki gasztorszkópiát csinált. Ennek eredményeképpen felmerült a gluténérzékenység gyanúja. De a vizsgálat eredménye nem...