• Gyomorproblémák vérkép

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő / Doktorúr! Gyomor-bél panaszaim vannak/voltak, így elmentem az Önök által javasolt vizsgálatra (vérvétel, széklet-vér). Széklet-vér vizsgálatot még nem végeztem el, de a vérvétel eredménye az alábbi lett: (próbálom csak a lényegesebbeket kiemelni, mellékletként csatoltam a teljes vérképet képként) Jelöléseim: hé - határérték () - (határértékek) [] - [azok az információk, amiket találtam az adott érték túl alacsony vagy túlzott mértékéről] LYM%: 43.8% * (hé: 20.00%-40.00%) [infó webbeteg-ről: vírusos fertőzés vagy Pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow kór, valamint a bélrendszert érintő! Crohn-betegség! is okozhatja a limfociták magasabb értékét.] NEU%: 44.9% * (hé: 50%-70%) [Az alacsony neutrophil leukocyta és magas lymphocyta szám (ezek fehérvérsejtek) legegyszerűbb esetben aktuálisan zajló, vagy lezajlott vírusfertőzésre utalnak. Ha az értékek jóval meghaladják a referencia tartomány felső határát, akkor egyéb betegségre is gondolni kell.] Retikulocyta: 2.8/1000vv * (hé: 5.0-15.0) [A vérképzés csökkent volta, a csontvelő betegségei esetén fordul elő. Hematológushoz (vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó specialista) kell fordulni.] Koleszterin: 3.4 mmol/l * (hé: 3.9-5.2) Triglicerid: 0.59 mmol/l * (hé: 0.84-1.95) [tápanyagok csökkent felszívódása a bélből, alultápláltság, súlyos májbetegség] HDL kol.: 1.01 mmol/l * LDL kol.: 2.10 mmol/l Karbamid: 8 mmol/l (hé:2.8-7.2) * Húgysav: 205 umol/l * (hé: 208-428) Vizelet: pH: 6 Fajsúly: 1015 Üledék: Vvs: 0/látóté Fvs: 1/látóté Laphámsejt: 1/látóté eGFR: 77 (60-90 kétes, 90 felett normális) A helicobacter eredményre még várni kell sajnos.Véleménye szerint ez a vérkép milyennek tekinthető? Ezen értékek esetleges összefüggéseiből következtethetünk a gyomor-bél problémáim okára vagy egyéb problémákra? Ha helicobacter fertőzés fennáll, akkor ez okozhatott már elváltozásokat, amiket ajánlott ezesetben kivizsgálni? Előre is köszönöm válaszát! Szép napot!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a vérkép témában

        Kedves Kérdező! Ne aggódjon a vérkép eltérése miatt, okozhatja egyszerű vírusfertőzés, néhány hét múlva érdemes lenne ellenőrizni. Az, hogy a koleszterin és a húgysav alacsony, lehet egészséges életmód miatt, de csökkent felszívódásra is utalhat, ilyen esetben azonban ezek mellett vashiány, alacsony kálium-szint, vércukorszint, albumin-szint is elő szokott fordulni. Ha Helicobacter pylori- fertőzés igazolódik, akkor érdemes esetleg gyomortükrözést végezteni.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2012. április 18., 22:31; Megválaszolva: 2012. április 19., 15:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: