• Lyme-kór és beszédzavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor Úr! Kisfiamat szeptember közepén megcsípte egy kullancs. Az eltávolítását orvos végezte. Sajnos megfertőződött a borrelia baktériummal, ami a mai nappal beigazolódott. Két héttel a csípés után egy napig magas láza volt. Rá két hétre az egész testét beborították kokárda-szerű kiütések ám a kullancs-csípés helyén nem volt. A háziorvos az előzmények tuatában nem volt biztos abban, hogy vírus okozta-e a kiütéseket, vagy a Lyme- kór tünete, így laborvizsgálatot kért. A kiütéseket megnézte egy bőrgyógyász is, aki meningococchus fertőzésre gyanakodott és Ospen 400 antibiotikumot írt fel a kiütések eltűnéséig 3x5ml, majd a tünetek megszűnését követően 2x5ml dózisban. Ennek alapján bevette a kisfiam a 60 ml-t. Múlt hét szerdától a kisfiamon fáradékonyságot és beszédproblémákat vettünk észre, főleg mikor fáradt. Eddig szépen, tisztán, egyenletesen beszélt, most többször megismétel szótagokat (főleg a szavak kezdetén). Most vasárnap megint előfordult hőemelkedés, bár most orrfolyással is párosult. Kiegészítként még tudni kell, hogy futószemölcse vaan, amit kezeltünk (Isoprinosin 1x5ml/nap, Causticum 2x4golyó/nap, Infectodell 2xecsetelés/nap), valamint ezen felül multivitamint is kapott. Mai nap megérkezett a laboreredmény, ami borrelia IgM >190.0 AU/mL és borrelia IgG >240.0 AU/mL A háziorvosunk Ospen 400 antibiotikumot írt fel 3x5ml/nap) dózisban 3 hétig. Bízom a háziorvosunkban, csak szeretnék még egy szakvéleményt hallani. Ön szerint ez a kezelés hatásos lesz? Ilyen típusú beszédzavart okozhatja a Lyme-kór? Nem vagyunk elkésve a kezeléssel? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Lakos András válasza a lyme témában

        Elnézését kérem, csak most vettem észre, hogy kérdést kaptam. Azóta eltelt már nem kevés idő, hogy van most? Írjon az [email protected] A gyógyszerek adagolásánál fontos a testsúly ismerete, erről nem írt.


        Kérdés: 2014. november 03., 18:59; Megválaszolva: 2014. december 19., 17:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor Úr! Kisfiamat szeptember közepén megcsípte egy kullancs. Az eltávolítását orvos végezte. Sajnos megfertőződött a borrelia baktériummal, ami a mai nappal beigazolódott. Két héttel a csípés után egy napig magas láza volt....