Koleszterin probléma - és gyógyszer dózis

Tisztelt Weborvos! 49 éves vagyok, 100 kg-os /170cm magas/. Tudom, hogy ez már kövérségnek számít, de sajnos nem tudok lefogyni. Pajzsmirigy alulmüködés miatt Euthyrox negyed szemet eszem reggelente. Általában évente egyszer van laborvizsgálatom, ahol a koleszterin szintem mindig növekszik. Jelenlegi laborom alapján 8.13 mmol/l, a trigl.: 2.41 mmol/l, HDL-chol: 1.5 mmol/l, vércukor 8.8, Haemoglobin A1c: 6, 9 %, We: 20 mm/ó, RBC: 5.15 T/L. A többi laborértékek a norm. tartományban vannak. Az előző évben még 7 valamennyi volt a koleszterinem /pontosan nem emlékszem/. Akkor a háziorvosom Fluvastatin Sandoz 80 mg-ost adott rá. Olvastam, hogy a koleszterin csökkentő gyógyszerek nagyon károsítják a májat, ezért nem mertem elkezdeni a szedését, nem beszélve arról, hogy a napi legmagasabb dózissal kellett volna kezdenem. Sajnos sok hormonkezelésen vagyok tul, több mesterséges megtermékenyitésem volt, valamint 3 lombik. Ezért zsirmáj alakult ki nálam, és nagyon félek azóta a gyógyszerektől. Ezért is nem kezdtem el szedni ezt sem. Apukámnak ugyanezt irta ki, de a 40 mg-ost, és mikor kórházba került azonnal elvették tőle, azzal, hogy tönkre teszi a májat. Most tanácstalan vagyok, hiszen nem merek a háziorvoshoz menni ezzel a laboreredménnyel, és bevallani, hogy még mindig nem szedem a gyógyszert és már ennyi a kol.szintem. Azt szeretném kérdezni, hogy mi az igazság, tényleg többet ártanak a koleszterin csökkentő gyógyszerek, mint amennyi a hasznuk? Esetleg erre a szintre melyik gyógyszert ajánlanák, amelyiknek a legkisebb a káros hatása a májra? Megpróbálnám azt kérni a háziorvostól. Még annyit, hogy a fenti vérsüllyedést figyelembe kell-e venni, vagy nem jelentős? A CRP: 5, 6 ma/l lett, az normális tartományban van. Ilyenkor milyen gyulladásra lehet gondolni? A kicsit emelkedett RBC mit jelez? Szives válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Szné Kati

Dr. Pataky Nóra válasza koleszterinszint témában

A koleszterinszint csökkentő tabletták szedésekor az előny-kockázati tényezőket kell figyelembe venni. Nagy előnyük, hogy csökkentik az összkoleszterin szintet, a szívérrendszeri rizikót csökkentik. Az, hogy többet ártanak, mint amennyi a hasznuk önmagában nem igaz. A koleszterinszint csökkentő tabletták okozhatnak májfunkció csökkenést, ezért adásuk körültekintést igényel. Nem derül ki leveléből, hogy milyenek a májfunkciós értékei (GOT, GPT) . Ha a GOT, GPT szintje a normál érték felső határának háromszorosát túl lépi a kol. szint csökkentő tabletták adása ellenjavallt. Az ön esetében javaslom atorvastatin 10 mg este 1 tabl. szedését. Az ön vérsüllyedés értéke a normál tartományban van, gyulladásra nem kell gondolni. Az RBC a vörösvértestek mennyiségét jelöli, mely az Ön leletében kis mértékben emelkedett, mely lehet például kiszáradástól, de aggodalomra nincs ok.

Kérdés: 2011. március 24., 17:41; Megválaszolva: 2011. március 29., 09:31
Kérdések és válaszok: Elhízás
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?