vérzsírok

Tisztelt Doktornő! 37 éves átlagos testalkatú (182 cm, 93 kg) férfi vagyok. Háziorvosom szűrő jelleggel labor vizsgálatra küldött. A labor leletben emelkedett triglicerid értéket 2.08 mmol/l, normál HDL-koleszterin értéket 1.21 mmol/l, emelkedett koleszterin értéket 7.1 mmol/l értéket írtak le. ALAT-GPT: 67 U/l. Glukóz: 5,4 mmol/l, SGOT: 32U/l, Gamma-Gt: 44 U/l, Na: 143 mmol/l, Kálium: 4.7 mmol/l, Klorid: 109 mmol/l. Tünetem, panaszom nincs. Azt szeretném kérdezni, hogy véleménye szerint szükséges-e gyógyszeres kezelést kezdeni, vagy elegendő pl. halolaj kapszulával próbálkoznom. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza koleszterinszint témában

Kedves Kérdező, először zsír- és koleszterinszegény étrend, sok zöldségféle, sovány húsok, hal, teljes kiőrlésű gabonából készült étrend, napi legalább fél óra közepes intenzitású mozgás mellett kb. 2 hónap múlva kontrollt javasolnék, ha nincs illetve nem volt más betegsége. A koleszterinszint valóban elég magas, ha ez ilyen lesz ismételten (vagy már korábban is hasonló értéket mértek) , akkor indokolt a gyógyszeres kezelés, különösen, ha a családjában előfordult szív és érrendszeri betegség 60 éves kor előtt.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2019. március 26., 15:43; Megválaszolva: 2019. március 28., 22:36
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák