• Mitől lehet magas a koleszterinszint fiatal korban, ha nincs túlsúly sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő, Csináltattam egy laborvizsgálatot, amiből kiderült, hogy magas a koleszterinszintem, de nem kiugró értékkel. Nem vagyok túlsúlyos, sportolok is. Az étkezés tekintetében is próbálok odafigyelni. Mindig reggelizem, ami probléma, hogy néha kimarad az ebéd. Mi lehet az oka ennek az eredménynek? Köszönöm válaszát.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a koleszterinszint témában

        Kedves Levélíró! A koleszterinszint és általában a vérzsírok szintje több tényező összeadódásából származik. Ebből leggyakoribb a túlsúly, és a helytelen, sok gyorséttermi ételt (vagy magyarosat) tartalmazó zsíros étrend. Emellett a sportolás hiánya is hozzájárul - átvitt módon - a vérzsír növekedéséhez. Aki egészségesen étkezik, sok zöldséget és gyümölcsöt, rostot fogyaszt, testmozgás szempontból sem hanyagolja el szervezetét, annak általában rendben van a koleszterin és triglicerid szintje. De nem ritkán genetikai hajlam (öröklődés) alapján meghatározott enzimaktivitás is hozzájárul ahhoz, hogy magasabb a vérzsírok szintje. Ilyen esetben, ha nem drasztikus emelkedésről van szó, nem lehet egyebet tenni, mint még jobban odafigyelni a táplálkozásra és sok folyadékot fogyasztani. Magasabb értékek esetén javasolni szoktunk lipidszintet csökkentő gyógyszeres kezelést. De ezt jó elkerülni diétával, ami nyilván nehezebb azoknak, akiknek hajlamuk van a magasabb értékekre, egyébként jó lenne a vérzsír szintjük.


        Kérdés: 2016. február 01., 12:15; Megválaszolva: 2016. február 01., 14:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DOktornő/Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy 61 éves szüleimnek, valamint 96 éves nagyapámnak milyen kiegészítő készítményt (vény nélküli hatóanyagot) lenne érdemes szedni szív- és érrendszeri problémák (kifejezetten...
        Tisztelt Doktornő ! Kb. 2-3 hete kezdődtek panaszaim. Extrém fáradékonyság, alacsony pulzus (50-55) , gyengeség, dekoncentráltság, köhögési inger, kisebb fizikai terhelésre fokozódó légszomj. Vérnyomásom általában 100/70 körüli. Lázam...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció