PCOS hízás

Tisztelt Doktonő! Körülbelül 4 hónappal ezelőtt PCOS tünetekkel fordultam nőgyógyászhoz (pattanások, menstruációs zavar, hízás, hajhullás) , aki egy ultrahangvizsgálat alapján meg is állapította nálam ezt a betegséget. Ezt követően vérvizsgálatra küldött, amiből kiderült, hogy nincs hormonális zavarom sem pedig inzulinrezisztenciás veszély nem áll fenn. Inofolic étrendkiegészítőt kaptam a tünetek enyhítésére, a menstruációs problémára pedig Norcolut-ot, amitől szépen meg is jött a vérzésem. A következő hónapban azonban megint nem. Újabb ultrahangos vizsgálatot végeztünk, amiből kiderült, hogy nincs peteérésem, így újabb adag Norcolut-ot kaptam, ezúttal Chlostilbegyt-el kiegészítve. Amikor a tünetekről kérdeztem, csak annyit mondott, nyugodjak meg, semmi nem látszik, látott ő már 100 kilós, szakállas hölgyeket is. Szerencsére a tünetek tényleg nem olyan láthatóak, ami viszont nagyon zavar, az a hízás. 4 hónap alatt 10 kiló jött fel rám, szinte csak a has-derék részre. Bár diétát nem említett a doktor úr, hiszen a véreredményem szerint nem áll fenn cukorbetegség veszélye, én mégis odafigyelek, megfelelően táplálkozom, rengeteget sportolok és ennek ellenére folyamatosan csak hízom, ami 23 évesen rettenetesen megvisel. Mit lehetne tenni, hogy legalább csak megálljon ez a súlygyarapodás? Ha sikerülne a menstruációt helyreállítani, rendbe jöhetne ez is? Vagy mitől lehet ez, hiszen mindent megteszek, mégsincs eredmény. Előre is köszönöm válaszát. Marietta

Irinyi-Barta Tünde válasza Túlsúlyosság témában

Kedves Marietta! Valóban egy olyan gonddal áll szemben, amin elég nehéz változtatni addig, amíg helyre nem áll a hormonrendszere. Valószínűleg, ha beállna a menstruációja, akkor megállna a testtömeg-gyarapodása is. Addig is azt tanácsolom, hogy folytassa helyes életmódját, táplálkozzon egészségesen, csökkentett kalóriabevitellel. A gyógyszereket pedig az orvosa utasításai szerint szedje. Hormonális problémáival kapcsolatban azt tanácsolom, hogy keressen fel egy endokrinológiai szakrendelést, ahol szakszerű választ kaphat kérdéseire. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2014. augusztus 31., 09:21; Megválaszolva: 2014. szeptember 24., 12:56
Kérdések és válaszok: Elhízás
Tulsuly
Tisztelt Doktor Úr/Nő Egesz eletemben tulsulyos voltam, minden letezo dietat kiprobaltam, dietetikussal konzultaltam, de soha eletemben nem fogytam 1 kilot...
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat