diéta utáni visszaállás "normál" étrendre

Tisztelt Doktornő/Úr! 179cm magas, 25éves nő vagyok, a dohányzás abbahagyása után felszaladt rám 4-5kg és május elején 75-76kg voltam. Immár 16hete kezdtem el diétázni "kalória számlálással", az én számolásom szerint: - eleinte (kb. 8hétig) 1200 kcalt ettem, - volt néhány magasabb értékű hét (kb.1400) mivel olyan helyen dolgoztam ahol fix ebédet kaptunk, -az utóbbi hónapban pedig 1300 kcalt ettem/eszem. A neten keringő sok különböző érték miatt lehet néhány %-al alá is becsültem a napi bevitelem, de sikerült 10-12kg-ot leadnom. Ahogy az lenni szokott a fogyásom lelassult. Sajnos hátproblémám miatt nem tudtam sportolni, de úgy döntöttem ennek ellenére valamit fogok. A kérdésem az lenne, hogy milyen ütemben és milyen kalória értékű étrendre álljak "vissza", ha már nem szeretnék tovább fogyni, de visszahízni sem? E mellé mikortól társítsam a sportot? Kezdjek el még a "visszaállás" előtt, hogy felpörögjön az anyagcserém, majd ezt tartsam és ehetek kicsit többet? Heti 2-3 sportolás (20-30perc kocogás vagy szobabicikli, valamelyik helyett 1-1 aerobik) elegendő mozgás lehet ehhez? Ezeken kívül mit tehetek, hogy ne hízzak vissza? (A klasszikus dolgokon kívül, hogy ne "zabáljak", meg ne legyen zsíros, cukros az étrendem...) Köszönöm a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza diéta és fogyás témában

Kedves Kérdező!

Feltételezem, hogy ülő munkát végez. Ha rendszeresen, hetente többször végez testmozgást, a napi bevitt kalóriamennyiség maximum 2000 kcal legyen. Ha többet mozog, fizikai munkát végez, akkor természetesen több lehet a napi kaloriaigény. A testmozgást minél előbb kezdje el, törekedjen arra, hogy minden nap mozogjon, ha másképpen nem lehetséges, akkor menjen gyalog a munkahelyére vagy szálljon le két megállóval előbb és a maradék utat gyalog tegye meg. A jelenlegi 64 kg a 179-es testmagassághoz 20-as testtömeg-index (BMI) értéket jelent, ami normál testalkatnak számít. Az étrendje tartalmazzon minél több zöldséget, gyümölcsöt. Kevés krumplit, rizst, kenyér- és tésztafélét fogyasszon. Kerülje a nassolást, a cukros üdítőket. A vacsora minél korábban legyen és kevés, mindenképpen naponta többször étkezzen, ne túlságosan nagy mennyiségeket.

Kérdés: 2012. augusztus 29., 22:57; Megválaszolva: 2012. szeptember 05., 22:05
Kérdések és válaszok: Elhízás
Koleszterin és életmód
Tisztelt Doktornő! A véleményét szeretném kérni Édesapám vérvételével kapcsolatban (66 éves, van rajra sajnos kb. 15-20 kiló súlyfelesleg...
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?