• Sipoly? Hol a segítség?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Tisztelt Doktor Nő/Úr!

     

    Segítségért fordulok Önökhöz egy édesanyám (69 éves) életét megkeserítő, és állandó, változó intenzitással jelentkező fájdalmat okozó, eddig teljesen ki nem derített és nem kezelt betegség gyógyítása és a fájdalom megszüntetése érdekében.

    A 2001-től tartó jelenleg is, állandó fájdalmat okozó betegsége már nagyon megviselte, és a házi orvos sem foglalkozik már azzal, hogy kiderítse és kezelje a betegsége okát, csak a fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőket írja.

    Az állandó fájdalmat okozó betegsége mellett az alábbi megállapított betegségei vannak: ISZB, cukorbetegség, magasvérnyomás betegség, bélösszenövés, hörgőszűkület, szürkehályog. Volt tüdőemboliája és trombózis a lábában, csúnya gerincferdülése és izületi problémái is vannak.

     

    Az állandó fájdalmat okozó betegsége 2001 februárjában kezdődött, derék, farokcsont és keresztcsont körüli, végbél felé sugárzó kibírhatatlan fájdalommal. (Utólag visszagondolva ekkor télen el is csúszott és fenékre esett kétszer.)

     

    1. 2001. márciusában idegsebésznél jártunk, MR vizsgálat történt, de nem a farokcsontról, hanem a LIV. és LV csigolyákról. Az idegsebész nem talált okot a kibírhatatlan fájdalomra.

    2. 2001. májusában  sebészeti kivizsgálás történt a Diósgyőri Kórházban.

    Röntgen lelet: A sacrumon fractura nem különíthető el. A cocygealis szelvények között durvább megtöretés nem látható. Végszelvények között durvább megtöretés nem látható.

    UH nagylabor: nem talált okot a betegségre.

    CT:  a megvizsgált gerinc szakaszon (sacrum és coccygeum) csontdestructiora utaló eltérés nem található. A csontszerkezet diffusan poroticus. A sacroiliacalis rés tágassága mk.o.norm.

    Sigmoideoscopias vizsgálat: Lument elzáródó faeces miatt csak 15 cm-ig sikerült felhatolni. Áttekintett szakaszon eltérést nem érzékeltek.

    Sebész szakorvos véleménye: nagy valószínűséggel a farokcsont csonthártya gyulladása okozza a fájdalmat.

    Kórházi kezelést kapott,  Diprophos injekciókat.

    A kórházai kezelés után fájdalma mérséklődött, de soha nem szűnt meg, nem volt hajlandó orvoshoz menni, mert az orvosok szerint ő biztos nem is beteg, csak képzelődik. Így otthon próbálkoztunk többféle gyulladáscsökkentővel, gyógynövénnyel, fájdalomcsillapítók sokaságával.

    3.         2001. augusztusában a farokcsontnál a gerinc mellett közvetlenül váladékozó lyukszerű sebek keletkeztek kibírhatatlan fájdalom mellett. Ezt is házilag, otthon kezelgettük és magától gyógyult be.

    4.         2002. áprilisában fájdalmai rendkívül felerősödtek, újból sebész szakorvoshoz mentünk.(A házi orvos máshová nem küldött, és én nem tudtam mást kitalálni.) A sebész egyébként rendkívül segítőkész, és sok mindent megpróbált, véleménye: cysta dermoid.  Műtéti megoldást javasolt, melynek során 7 cm hosszú, 2 cm széles, 3 cm mélységű szövetdarab eltávolítása történt meg a farokcsont magasságába a gerinc mellől. A műtét előtti napon UH vizsgálat történt a fájdalmas területen, melynek során a lágyrészekben letokolt folyadék, vagy tályog nem volt kimutatható.

    Szövettani vizsgálat eredménye: cysticus képlet nem igazolható, gyulladás, rosszindulatúság jelei nem lelhetők fel. A bőrös felszín alatt közvetlenül mély septumok formájában hegszövet ismerhető fel. Körülírt területen vérzéses jelek is felismerhetők a műtéti terület széli részében.

    5. 2002.júliusában újabb próbálkozás, újabb fájdalomcsillapítók, és egy UH vizsgálat, melynek eredménye: A műtéti terület az UH vizsgálófej számára nehezen hozzáférhető. Amennyire így megítélhető: a műtéti feltárás felső-középső harmad határán a bőrfelszíntől caudalis irányban haladó, ferde lefutású, 23 mm hosszúságú, 7 mm szélességű echoszegény sáv látható, mely fistulajáratnak felel meg. A fenti lefutás után a bőrfelszíntől 9-10 mm mélységben a fistula elágazódik, egyik része 6 mm hosszúságban medial és caudal felé hala, a járat másik ága ferdén laterális irányba halad, és ez 2 cm hosszan követhető. A musculus gluteus maximust a járatok nem érik el. Érdemi váladék retentio a fisulajáratoknál nem látható.

    6. 2002. októberében ismét a sebészeti ambulancián próbálkoztunk a kibírhatatlan fájdalom miatt. Diprofos injekciót kapott, minek hatására fájdalma keveset csökkent. Röntgen felvétel történt: A cocygeum szelvények csak részlegesen ítélhetők meg a tömeges lágyrész miatt. Neurológiai szakvizsgálaton eltérést nem találtak.

    7. 2002. novemberében orvos-természetgyógyászhoz mentünk. Az általa elvégzett biorezonanciás vizsgálat megállapítása az alábbi volt: a bőr alatt kezdődő elágazó járatok, ami a csontig érőnek észlelhető, ahol a gyulladás ráterjedt a csonthártyára. Gyulladást jelez ezen a területen, a gennyes folyamatot okozó kórokozó észlelhető.

    A diagnózison és a fájdalomcsillapító, szteroid gyulladáscsökkentők, injekciókon kívül más megoldást nem javasolt a kibírhatatlan fájdalom megszüntetésére.

    8. 2003. októberében a hörgő problémái miatt bekerült a Koch Róbert kórházba.  Itt a farokcsont körüli fájdalma miatt újabb vizsgálatokat végeztek. Alhasi Uh, nem talált semmit. MRI vizsgálat történt, idegsebész véleménye: Polydiscopathia lumb. Sten.can.spin.lumb. Spondylarthrosis lub. Spondylosis lumb. Az MR vizsgálat degeneratív elváltozásokat mutat az ágyéki gerincen, mely idegseb. Teendőt nem igényel, és panaszaival nem hozható összefüggésbe.

    9. 2004. májusában a fájdalom újból kibírhatatlanná vált., a vizelettel időnként vér kezdett ürülni. (tapasztalatunk szerint ilyen ürülés után a panaszai némileg mérséklődnek, mely a mai napig is így van) Újból a sebészeti ambulanciára mentünk. (Ekkor már orvos nem volt a falunkban, néha helyettesítés) A sebész javaslatára nőgyógyászati kivizsgálás, hasi UH és az urológián is UH vizsgálat történt. Itt sem találtak okot a kibírhatatlan fájdalomra.

     

    Ezek után egy ideig édesanyám orvoshoz nem volt hajlandó elmenni, sokat szenvedett, és tűrt, közben közel 20 kilót lefogyott. Egy vérvétel során megállapították 2005 szeptemberében, hogy cukorbeteg, és gyógyszeres kezelést igényel.

     

    10. 2005. novemberében a fájdalom ismét kibírhatatlanná vált, és édesanyámnál egy CT vizsgálatot végeztek az utolsó két L.IV-V. discusokról, valamint a sacrumról, de a fájdalomra nem találtak magyarázatot.

     

    Ezen időponttól kezdve csak természetgyógyászokkal, alternatív gyógymódokkal próbálkoztunk, néha szteroid gyulladáscsökkentővel a kiírhatatlan fájdalmak jelentkezésekor.

     

    Jelenleg azonban kb. négy hónapja a vizelettőlfüggetlenül vér(kisebb mennyiségben), és ragcsos váldék szinte folyamatosan távozik. Fájdalma teljesen változó intenzitásúvá vált napi szinten. Mivel a házi orvos semmit sem javasolt, ezért urológushoz mentünk. A szakorvos megtükrözte, hasi UH-ra és laborba küldte, de ismét nem mondtak semmit , és a véres vizelet okát sem tudják.

    Ezekután alhasi CT vizsgálatot javasolt az urológus, ahol a méhben folyadékot találtak. Mire nőgyógyászati vizsgálatra elmentünk, egy hajnalban nagyobb mennyiségű váladék távozott el.

    A nőgyógyász az UH-on nem talált semmit, és a rákszűrés eredménye is negatív lett.

    Az orvos-természetgyógyász ismerősöm egy biorezonanciás vizsgálat alapján azt mondta, hogy a sipoly váladékozik a hüvelyen keresztül. Sumamed gyulladás csökkentőt írt, de ezt már beszedte, és javulást nem tapasztalható.

    Most ismételten itt vagyunk minden magyarázat és segítség nélkül.

     

    Tisztelettel kérem Önöket amennyiben  van megoldás segítsenek.

    WEBBeteg szakértő válasza a sipoly témában

    Tisztelt asszonyom!

    Az édesanyja panaszainak okát feltárandó, kivizsgálását a friss tünetek alapján javasolnám megközelíteni. Amennyiben a húgyhólyag tükrözéses vizsgálata (cystoscopia) megtörtént és annak eredménye negatív, úgy katéteres vizeletből történő vizsgálatot javaslok, vér után nyomozva. Amennyiben pozitív, úgy hasi tumor (vese vagy uretert destruáló hasi tumor) irányába kell vizsgálni. Amennyiben ezen vizsgálata negatív, úgy alapos nőgyógyászati vizsgálat javasolt, a hüvely alapos megtekintésével, fistulajáratot kutatva. Igazolt fistulanyílás esetén fistulographiás vizsgálattal az eredet felkereshető. Amennyiben fistulanyílás nem látható, úgy vékony méhnyálkahártya esetén is a méh kürete (fractionalt curettage) javasolt.
    Két dolgot kell alaposan mérlegelni: ad1. Kérdéses, hogy az idős mamát mennyire érdemes nagyobb vizsgálatoknak, esetleg műtétnek kitenni, hiszen az Ön által említett belgyógyászati betegségek ilyen beavatkozások szövődményét erősen emelik, főleg egy idős beteg esetén. ad2. A korábban a gerinc alsó szakasza mentén a bőrön megjelenő fistulanyílások egy közeli szerv chronikus betegségére utalnak, hiszen ezek ok nélkül nem alakulnak ki. Leginkább sugárkezelést követően észlelhetők, de erről Ön említést nem tett, így ez tehát kizárható.
    Ahogy én látom, korábban korrekt vizsgálatok történtek. Amennyiben a teljes vizsgálati sorozatot valaki nem járja végig (érthetően idős, fáradékony embernek ezek is megterhelők), úgy később már csak a tünetek után kullogunk és az eredendő ok megkeresése egyre nehezebb.

    Tisztelettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség
    Orvos

     WEBBeteg Szakértő
    Tünetellenörző Laborértékek

    Kérdés: 2009-02-15 22:47:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 11:30

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Szép napot kívánok! Vér és vizelet lelet eredmény: Vérvétel: Vvt süllyedés: 23 Neutrophil szám: normál tartomány Neutrophil % : 45,40 % Lymphocyta szám: normál Lymphocyta % : 43,20 % Eosinophil szám: normál Eosinophil % : 4,30...
    Hazi orvosom minden evben elküld laborba 3 éve.Tumormarkereket is nézet.A Ca 125 értékem 36.8 majd 38.6 most pedig 40.7 lett.Szűresekre jarok.Tüdőszűrő negatív,emlő has kismedence negativ,nőgyógyászati vizsgálat negatív,rákszűrés...
    Tisztelt Doktor Úr! A mai napon voltam hasi és kismedence ultrahang vizsgálaton. A leletemben nem értem a következő mondatot. "A máj normális nagyságú mérs. fokban fokozott reflexiót mutat, echoszerkezete homogen." Szeretném megkérdezni a...
    Fontos tudnivaló, hogy november 30-án védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítettem egy új partnerrel. Ekkor épp meg voltam fázva, ezért utána el is mentem a háziorvoshoz, mert romlott az állapotom. Az orvos 875/125 mg Curam Duo-t és...
    Jó estét kívánok. Olyan kérdésem lenne Ön felé hogy Március 04 óta 1x10mg Cipralexet és 2x0.5mg Frontint kell szednem. Most elkaptam/megbetegedtem, kétoldalú tüszős mandulagyulladásom lett 39fokos lázzal. Azt mondta a háziorvosom "Nincs...
    Tisztelt Doktor úr! CT vizsgálaton a következő leletet kaptam: A máj normális nagyságú és jelintenzitású, benne VI/VII. segmentum határán a lateralis kontúr alatt 10 mm-es T2 hyper/T1 hypointenz, a kontrasztanyagot nem halmozó góc látható....
    Üdv.Doktor úr! Okt.16. Részleges colonscópiát csináltak nálam és gyulladt babnyi diverticulomokat találtak a sigmában aznap elkezdtem szedni normixot amit befejeztem 10.21-re azóta a székletem normalizálódott elmúlt a hasmenés. (Ekkor írtam...
    Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Önt, hogy mit javasolna, milyen kivizsgálás lehet szükséges az alábbi kérdéskörben, tünetekben. Gyapjú párna egyik oldalán egy ponton kellemetlen, furcsa szag kezdett el jelentkezni, kb. rá egy...
    Tisztelt Doktor Úr! A múlt héten voltam (12+2 hetesen) genetikai vizsgálaton, minden a legnagyobb rendben volt, vérvétel is tökéletes lett. A haskörfogata (AC) ekkor 72mm, a feje (HC) szintén 72mm volt. Ma (13+4 hetesen) ismét kellett mennem...
    Kedves Doktor Úr! 65 éves nő vagyok és pár hete észrevettem, hogy vékonyabb lett a székletem. A székelésem rendszeres mindennap van és az sem állaga nem változott meg csak vékonyabb, mint szokott lenni eddig. Mi okozhatja esetleg van okom...

   • Hirdetések
   • Infografika és videó
   • Hirdetés