Pajzsmirigy alulműködés miatt híztam el?

Üdvözlöm Doktornő! 2014. 09.15-én volt az első vizsgálatom, amire azért került sor, mert sorozatos rosszullétek tűntek fel. Ha kicsit megerőltettem magam, akár testnevelés órán ha futni kellett, heves szívdobogás lépett fel és rosszul lettem. kaptam 24 órás vérnyomás mérőt, ami szerint a pulzusom legmagasabb helyen 172, a legalacsonyabb 95. kérdezték a kardiológián nincs e pajzsmirigyem, de mondtam hogy nincs mivel az előzőleg elvégzett általános labor szerint átlagos volt.ekkor írták fel a concort.Ekkor voltam 66 kg, 166 cm magas. Mivel a concor nem használt, vissza mentem az orvosomhoz, ekkor következett egy következő vizsgálat is 2014. 10. 13-án. A papíron az állt, EKG: Sinusritmus, 100/min, kp tengelyállás, Sat: 99%, Echocardiográphia: 1-1 ES észlelhető. A mitrális bill. mellső vitorlán kis prolapsus. Diagnózis: Mitralis prolapsus, Insuff valv mitr. jelzett, PSVT, SVES Holter felvételezés: Átlagos szívfrekvencia 105 bpm, minimális szívfrekvencia 63 bpm, maximális szívfrekvencia 183 bpm. Maximális ST süllyedés - 1, 56 mm. ekkor továbbra i a concort szedtem A következő vizsgálat, mivel továbbra is rosszul voltam, de ekkorra már fáradékony aluszékony lettem, bajok kezdődtek a székletemmel (nehézségek) a panaszok tovább is fenmaradtak, 2015. 01. 06-07. Holtert felhelyezése, Átlagos szívfrekvencia 89 bpm, minimális 56 bpm, maximális 134. Összesen 530 kamrai ütés volt amelyből 530 extraszisztolé. Ekkor írták fel a Concor helyett a Lokrent Beutaltak debrecenbe Raynaud szakrendelésre, kapilláris mikroszkópiára mert a kezem állandóan jég hideg volt a lábfejemmel egyetemben, volt hogy néha elis lilult. de ott nem végeztek el vizsgálatot, csak beszélgetésre és a kezem megfogásával való felmérésre került sor. Azt mondták igyak cékla levet és szárazhőnél melegítsem. Elmondtam hogy angyon érzékeny vagyok a hidegre, a legfázósabb acsaládra és a meleg is én birom a legkevésbé. Voolt hogy bevizesedett a kezem, de pár nap mulva elmult. Az is előfordult hogy elzsibbadt. Ekkor elkezdtek feljönni a plusz kilók is, de nem gondoltunk pajzsmirigyre mivel a tünetek nem nagyon erre utaltak. Ekkor voltam mint mondtam 66 kiló, mára már 77.6, mindent kipróbáltam de nem segített, diétáztam, edzettem amikor az időm engedte és semmi hatás. Tegnap elmentem az orvoshoz mert elkeseredtem hogy mitől hízok és mitől vannak a panaszok, amikor kitapintotta a nyakamon a pajzsmirigy megnagyobbodást. Elmondtam hogy nagyon fáradékony vagyok már egy ideje nem ugy mint régen, székrekedésem is elég régóta de sűrűn van, sem a hideget sem a meleget nem bírom, bár jobban a hideggel vannak problémák. Ezért beutalt a belgyógyászatra hogy ultrahangozzák meg a pajzsmirigyem ahova ma reggel el is mentem, de csak EKG-t csináltak, miszerint azt mondta az orvos hogy az EKG szerint pajzsmirigy tulműködésem van, de a tünetek szerint alulműködésem, ezért ismét kaptam egy laborpapírt, így holnap reggel megyek a laborba. Viszont mikor mondtam neki hogy én ragaszkodok ahhoz hogy minél hamarabb és minél több vizsgálatot szeretnék, azt mondta elég a laboreredmény. Azért írtam Doktornőnek, mert a legutóbbi 2 hétben is felszedtem edzés és dióta mellett 1.5 kilót és elvagyok keseredve, napok óta sírok, de az orvos szerint ha csak pár mm az eltérés akkor nem nyulnak a szervezetemhez, ha nem muszály... de hát az orvos szerint minden arra utal, de ha tovább várunk és találgat és ezer vizsgálatra utal be, addig sok sok kilot felszedek és rosszabb lehet. Pedig elmondása szerint eléggé kitapintható a pajzsmirigyem. A kérdésem az lenne, hogy ha valóban pajzsmirigy alulműködés miatt vannak nekem ezek a tünetek, de valamilyen oknál fogva csak diétára fognának, akkor mégis hogy fogyjak le és hogyan mulasszam el a panaszaimat? Nagyon el vagyok keseredve és kétségbe is vagyok esve emiatt mert ugy vettem észre hogy doktorurat nem nagyon hatja meg az én kétségbe esésem és ő is bizonytalan: (Kérem doktornő adjon tanácsot, bár örülnék annak is ha Doktornő vizsgálna meg. Bármennyi vizsgálatra elmegyek, csak fogyjak már le és muljanak el a panaszaim mert nem valami kellemesek. Elnézést kérek ha véletlen sértő a hangnemem, de már nagyon kétségbe vagyok esve hogy, míg az orvosok találgatnak nekem jönnek fel a plusz kilók mikor mindig is vékony voltam: (előre is köszönöm Doktornő figyelmét és megértését, és a lehetőséget hogy írhattam! várom mihamarabbi visszajelzését! Tisztelettel: Erika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza elhízás témában

Tisztelt kérdező!

Az előírt laborvizsgálatokra mindenképpen szüksége van, mert a régebben elvégzettek mostanra már nem érvényesek. Ha ezekben alulműködésre utaló értékek lesznek, pajzsmirigy hormonpótlásra fogják beállítani. Ha a hormonértékek rendben lesznek, akkor a hízást nem pm. működési zavar okozza. A belgyógyászati vizsgálat során ha felmerül egyéb ok, akkor abban az irányban is érdemes vizsgálatokat végezni (pl. mellékvese működési zavar) de ha ilyen nincsen, akkor a megfelelő táplálkozás és a helyes sportolás javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. július 23., 15:14; Megválaszolva: 2015. augusztus 10., 09:37
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás