• Sós Gastritis/Sjögren? S.O.S.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Talán még emlékszik a furcsa című, márc. 13-án írt levelemre /Sós gastritis/. Akkor felvetette a Sjögren szindróma lehetőségét is. A szám még mindig sós és mindig szomjas vagyok, bár sok vizet iszom, olykor citromosat, akkor rövid időre jobb. A nyelvemnek olyan érzete van, mintha enyhe pezsgő tablettát nyalnék. Ez az érzés estére tetőzik. Jól értelmeztem, hogy azt javasolta, ha a nyálkahártya szárazságot Gastritis eredetűnek feltételezzük, akkor napi 2x1 40mg-os Emozul kapszulával kellene próbálkoznom? Febr. 18-ától még mindig 1-et szedek, mert magam is a Sjögren felé hajlottam. Korábban már én is olvastam róla és nekem is gyanús volt. A gyomrom egyébként javult, bár sem kávét, sem zsírosabb ételt nem fogyasztok, és olykor a gyomromat is „száraznak érzem?” és fogytam is kb. 3kg-t 3 hét alatt, főként az idegesség miatt. Étkezés után sárgás színű a nyelvem, aztán lepedékes fehér. Az Emozul szedésével egy időre javult a „sós” helyzet, de most egyre rosszabb. (2018- ban volt egy kullancscsípésem, amely Lyme- kóros kokárdát okozott. Napi 3x1000 mg-os Duomoxot szedtem rá.) Visszérre hajlamos vagyok, vannak seprűvénáim, melyeket injekcióztatni szoktam. 93-ban és 2018-ban volt visszérműtétem. Minden nap kocogok, tornázom. Ami most igazán aggasztó, hogy a Korona vírus miatt nemigen tudom kivizsgáltatni magam. Vagy esetleg magánorvos foglalkozik-e az ilyen jellegű problémával jelenleg? Az Alp:324 , fehérvérsejt 7,29 februárban. Esetleg mégis térjek át napi 2 db Emozulra? Vagy a Sjögrenre van valami átmeneti gyógymód? Ez is rizikó faktornak számít az új fajta vírus szempontjából? Tudom, nem könnyű ezekre a kérdésekre válaszolni látatlanból, de sajnos most olyan időszakot élünk, hogy a táv-válaszok még fontosabbak. Tisztelettel köszönöm az előző és a következő válaszát is, és jó egészséget kívánok.

        Dr. Plósz János válasza a szájszárazság témában

        A 2x40mg Emozul különösebb kockázat nélkül megpróbálható (3 hónapig érdemes vele kísérletezni, ha ez idő alatt jelentős a javulás, akkor lehet refluxos eredet a panasz mögött). A Sjögren maga nem feltétlen kockázati tényező, a terápia rá igen. Diagnózis nélkül gyakori folyadékfogyasztás, szemcsepp használata javasolható.


        Kérdés: 2020. április 06., 08:59; Megválaszolva: 2020. április 06., 09:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: