• Merre induljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! PCOS-om van, 36 éves vagyok, 2 gyermek anyukája. A problémám a következő. Havonta 2-3 napig délutánonként felpuffadok, fáj a gyomrom, a hátam, a hasam is megnő. Ilyenkor mindegy, mit eszem, vagy nem eszem, ételtől függetlenül jön a panasz, bár azt vettem észre, hogy főleg tejfölös, hagymás, zsírosabb, tehát nehezebb ételek fogyasztása után. A fájdalom 3-4 órát is eltart. Olyan, mintha beszorulna a levegő, nem tud távozni a gáz, széklet sem. Az első nap után ilyenkor diétásan étkezem, a panasz mégis eltart 2-3 napig. Majd elmúlik, és bármit fogyaszthatok, nincs bajom. Háziorvosom azt mondta, hogy hormonális lehet, mert megfigyeléseim szerint többnyire (nem mindig) középidőben jelentkezik, és 2-3 napnál nem tart tovább. Fogamzásgátlót szedek. Probium 6-ot is szedek folyamatosan, volt már, hogy 1 hónapban nem jött a fájdalom, de ez ritka. Ez a gondom igazából kb azóta tart, hogy a PCOS diagnosztizálva lett 2004-ben. Most IR miatt megyek laborba, mert van egy kezeletlen inzulinrezisztencia diagnózisom is. Kérdésem az lenne, merre induljak, illetve létezik e, hogy a panaszaim hormonálisak, esetleg az IR okozhatja? Köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        Hormonális változások okozhatnak eltéréseket a bélmotilitásban, ezáltal provokálhatnak hasonló tüneteket. Érdemes lenne megpróbálni gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartását, bő folyadék- és rostbevitelt (ennek mennyiségét kicsiben elkezdve és fokozatosan emelve), valamint rendszeres, intenzív testmozgást. A probiotikum lecserélése, más típus kipróbálása is javíthat a tüneteken. A panasz idején motilitást serkentő szerek (Itopride, Domperidon) javíthatnak.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 05., 20:08; Megválaszolva: 2019. május 06., 07:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        4 éve mélyvénás trombózisom volt, ami párosult kétoldali tüdőembóliával. 2x10 percig teljes kerngési sokk,amiböl sikeresen felépúltem.Viszont állandó lábfájdalom és hátfájdalom kiséri az életemet. Próbáltam munkát vállalni,de egy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés