Újabb kérdés a Kenalog hatásairól

Tisztelt Doktornő! Válaszát a Kenalog hatásairól az FNH-ra tisztelettel megkaptam. Korábbi levelemben nem említettem, hogy az injekciót az ortopéd orvos ízületbe szándékozik adni, így, ha jól értem, ez minősül helyi alkalmazásnak (nem az izomba adott injekció) . A Kenalog mellékvesére gyakorolt hatásáról még azt szeretném megkérdezni, hogy 2-3 hónapos kezelés megzavarhatja/ csökkentheti-e a mellékvesék működését. Valójában mi minősül egy kortikoszteroid tartalmú gyógyszer esetében hosszan tartó kezelésnek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! dr. Urbán Erika

Dr. Baki Márta válasza izületi gyulladás témában

Tisztelt dr. Urbán Erika!

Köszönöm a tájékoztatást. Az ízületbe (helyileg) adott kortikoszteroid nem valószínű, hogy a szervezet egészére hat főleg, ha több hetes szünetekkel kapja. Véleményem szerint kicsi az esélye annak, hogy szisztémás hatása lenne: mellékvese elégtelenség, menstruációs zavarok, pajzsmirigy működés változása, stb…

Általában hosszan tartó kezelésről akkor beszélünk, ha folyamatosan több hónapig alkalmazzák a kortikoszteroid terápiát, s főleg szájon keresztül. Hirtelen abbahagyásakor esetleg tünetek jelentkezhetnek: gyöngeség, fáradékonyság, stb… Akkor valóban szükséges a kortikoszteroid fokozatos elhagyása. Ez általában egyénre szabott, s a kezelő orvossal javasolt egyeztetni. Az Ön esetében nem valószínű, hogy alkalmazni kell a gyógyszer lassú leépítését, tekintettel, hogy az izületekbe adott injekció nem nagyon kerül a szervezet más területére.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2018. március 28., 19:28 ;Megválaszolva: 2018. március 30., 10:20
Kérdések és válaszok: Egyéb
Stroke utáni állapot
Fejfájás okai mi lehet?
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt