Sok ízületi gyulladás?

Tisztelt Doktor Nő, Úr! Ízületi problémámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 39 éves férfi vagyok, és Szombathelyen élek. A kórelőzményhez hozzá tartozik, hogy édesanyám már 36 éve sok- ízületi gyulladásban szenved, és a szteroid szedésének mellék hatásai már jelentkeztek nála(73éves). 2015-ben voltam immunológiai vizsgálaton, és a vér eredményben a CCP:642, 8 és a CRP:8, 9 volt, ekkor semmi panaszom nem volt. Idén júliusba elkezdett minden ízületem(váll, könyök, csukló, új, csípő, boka)fájni, az újaim a középső perceknél bedagadni, pirosodni, feszülni. A háziorvos góckutatásra küldött. Az infektológián Cytomegalovirus fertőzést átvészelt, és Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak. A gégészeten az orromban Staphylococcus aureus-t találtak, antibiotikum kezelést írtak, a kontroll vizsgálat negatív lett, és a panaszaim továbbra sem múltak. A reumatológián Aflamin(100mg)-t írtak fel, de nem múltak a panaszok semmit sem. A gégészeten a torokmandula eltávolításában látták az utolsó megoldási lehetőséget. Október 20-án volt a mandula eltávolítása, akkor kaptam egy szteroid injekciót, utána a panaszaim elmúltak, majd lassan vissza tért az újaimba a feszítő duzzadás. Október 30-án voltam vérvételen, és a Süllyedésem: 19, a CRP: 9, 4 volt. A műtétet végző főorvos azt mondta, ha a mandula okozta, akkor 1-2 hónapig is eltarthat amíg a szervezet lenyugszik a gyulladás után. Most az újaim nem olyan mértékben fájnak, és dagadnak mint a kezdetekor. Elkezdtem szedni a maradék Aflamint, és a duzzadás, feszítés megszűnt, de attól félek, hogy ha abbahagyom, akkor visszatér ismét a gyulladás. Nagyon szeretnék abban hinni, hogy tényleg 1-2hónapon belül elmúlik, ez lehetséges? Esetleg lehet örökletes ízületi gyulladás? Ha igen, akkor a szteroidokon kívül van-e más kezelési lehetőség? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza a ízületi gyulladás témában

Kedves Kérdező! Sajnos, a leírás alapján alapvetően arra kell gondolni, hogy sokízületi gyulladása kezdődik. A gócbetegség önmagában nem okoz általában ilyen panaszokat és leleteket. Persze a gócos mandula provokálhatta a sokízületi gyulladást, de félő, hogy kialakul önnél a góc eltüntetése ellenére is. A tiszta gócbetegség a góc eltávolítása után 6 héttel látványosan kezd javulni, és 3 hónap alatt teljesen elmúlnak a panaszok. Az ön CCP vizsgálatának pozitivitása, Édesanyja betegsége sajnos azt sugallja, hogy nem csak a góccal áll szemben. A sokízületi gyulladásra ma már hatékony kezelési módok állnak rendelkezésre, melyeket centrumokban vehet igénybe. Szombathelyen jól képzett reumatológusok vannak, javaslom, hogy minél hamarabb keresse fel valamelyiket, hogy a szükséges vizsgálatokat megcsinálhassák és szükség esetén elkezdhessék a kezelést. Összefoglalva: a sokízületi gyulladás családi halmozódást mutat, tehát részben örökletes. És igen, léteznek jó, hatékony kezelési módok a szteroidokon kívül is, melyeket a betegség kialakulása után minél hamarabb meg kell kezdeni, hogy az ízületek tönkremenését megelőzhessük. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2017. november 12., 22:00; Megválaszolva: 2017. november 14., 17:44
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma