Vándorló ízületi gyulladást mi okozhatja?

Tisztelt szakértő. 6, 5 éves kislányomnak április 14.-én izületi fájdalmak jelentkeztek amik egyik izületből a másikba mentek át a boka, csukló, térd, könyék, váll, csípő feldagadtak neki, bepirosodtak és nehezen tudta mozgatni őket valamint esténként hőemelkedése lett. A crp értéke 42.83 volt és kapott rá cedaxot 2 hétig.Április 22.-én fájt neki utoljára azóta teljesen rendben van.Fogászaton góckutatás történt és 4 tejfogát ki kell húzni mert csak a csonkok vannak ott meg neki és gennygombóc van neki már az ínyén több mint 1 éve és azt mondták inkább kiveszik és majd fogszabályzót kap a helyfenntartásra.Reumatológián voltunk vele mert a gyermekorvos mondta, hogy lehet, hogy fiatalkori reumás izületi gyulladás ami egy autoimmun betegség vagy egy reumás lázon esett át a kislány ami egy streptococcus fertőzés következménye. A reumatológus azt mondta nem reumás izületi gyulladás mert az nem szünik meg 1 hét alatt és most már 2 hete tökéletesek az izületei nyoma sincs, hogy itt valami gyulladás lett volna.Valamint AST vizsgálatot sem csináltak neki a reumás láz miatt mert azt mondta az sem szünik meg 1 hét alatt.Kérdezni azt szeretném, hogy mivel 1 hét alatt megszűntek a fájdalmak valóban nem lehetséges, hogy reumás lázon esett át a kislány ez teljesen kizárható? Mennyi ideig tartottak volna az izületi tünetek minimum a reumás láznál? Félek, hogy valamire nem derül fény és nem kap rá megfelelő kezelést és baj lesz belőle később. A fogászati gócokban lehet esetleg streptococcus baktérium vagy ott más fajta kórokozók vannak és ez a streptococcus csak a tüszős mandulát okozza? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza ízületi gyulladás témában

Kedves Kérdező!

A reumás láz ízületi panaszai valóban nem szűnnek meg 1 hét alatt, azok általában legalább 3 hétig tartanak. Mindenféle fertőzés okozhat reaktív ízületi gyulladásokat, ezek közül csak az egyik a streptococcus. Streptococcusok lehetnek a fogászati gócban is, és mindenfelé lehetnek a szervezetben kóros eltérésként, de a probléma az velük, hogy egyes helyeken a normál baktériumflóra részei is.

Ha mégis nagyon aggódik, kérje meg a gyermekorvost, hogy vetessen AST-t, de amúgy nem lesz nagyon informatív, mert az AST-nek a változásait lehet inkább értékelni. Ha normál értékű lesz, akkor ebből a szempontból meg is nyugodhat majd.

Előfordulnak ilyen gyulladások, ha nem is túl gyakran, és könnyen lehet, hogy soha nem ismétlődik meg majd.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. május 06., 11:20; Megválaszolva: 2015. május 08., 15:56
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...