Csípőizületi gyulladás gyermeknél

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam (3, 5 éves) szilveszter előtti nap mondta, hogy fáj a lába, de másnap reggel mikor kérdeztem azt mondta már nem fáj. Majd csütörtökön egész nap nem panaszkodott vidáman ugrándozott. Másnap viszont már séta közben vitette magát, majd sántítani is kezdett. Elvittük orvoshoz, ahol izületi gyulladásra gondolt a doktornő, mivel már egy hónapja köhög és náthás is volt. Az ultrahangon meg is állapították, hogy a jobb csípőjében 9mm a tok távolság a bal oldalon 2 mm. Már egy hete pihentetjük, első nap sikerült javarész vízszintben lennie, de inkább ülni szeretne. Ma voltunk kontroll ultrahangon, magán úton, mert a háziorvosunk nem rendelt el kontrollt. Még mindíg 7mm a jobb csípőjében a bal oldalon maradt a 2 mm. A háziorvosunk nem küldött további vizsgálatra a köhögés miatt sem, szintén magán úton voltunk ma gyermek tüdőgyógyászaton, ahol hörgőgörcsöt állapított meg a doktornő, erre kaptunk inhalátort. A kérdésem az lenne, hogy szükséges e ortopédus kivizsgálás vagy ez valami vírus eredetű gyulladás? Illetve, hogy kb mennyi idő mire elmúlik ugyanis azt mondták 1hét-10nap, de így egy hét után még alig történt javulás? Az ágynyugalomba beletartozik e a ücsörgés? Nagyon nehéz egy 3 éves kicsit az ágyban fekve tartani. Válaszát előre is köszönöm. Csákányi Erzsébet

Dr. Bogdán Aurél válasza csípő ízületi gyulladás gyermekkorban témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. valószínűleg egy transitoricus coxitis nevű betegség áll fenn, ami a csípő ízület felső légúti fertőzést követően kialakult gyulladása. Ennek a kezelése a pihentetés mellett a Cataflam csepp testsúlynak megfelelő adagolása naponta 3x. Ez, ha jól olvastam meg is történt, de Én keveslem a 4 napot. Az Én gyakorlatomban legalább 1 hétig adatom, kerülni kell a meleg vizet pihentetni kell, illetve ha nem történt meg megfelelően a felsőlégúti folyamat kezelése, akkor azt folytatni. Amíg az fennáll nem várható teljes gyógyulás a csípőnél sem. mindenképpen javasolt ortopédiai kontrollvizsgálat. A gyermeket nem kell szigorúan ágyban tartana, felkelhet, sétálhat, játszhat, csak ne szaladgáljon, illetve ne tornázzon.

Kérdés: 2016. január 08., 23:58; Megválaszolva: 2016. január 11., 22:18
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?
MRI lelet vélemény
Térd probléma
Tisztelt Hölgyem! Több, mint 3 hónapja ropog a bal térdem. Először csak kellemetlen volt, de később beszűkült a mozgásom és fáj a térdem....