• Lehet indokolt a magas só fogyasztás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Állandóan azt hallani, hogy kevesebb sót kell fogyasztani. Ezzel szemben, én kivánom a sót. Az ételek utánsózásával alább hagytam, de magvak, vagy pattogatott kukorica rágcsálásakor nagy szemű tengeri sót is rágcsálok. (Pl. pár szem tányerica mag után egy szem só.) Pajzsmirigy alulműködésem van 2007 óta, vérszegény még régebb óta voltam, és szinte állandóan pótolni kellett a vasat. 2011. augusztusában szültem első gyermekem, azóta nem ellenőriztem a vasat a véremben. Tudom, hogy a magvakat a szervezetem ezért is kivánja, igy arra gondolok, hogy hátha a sót is valami végett szükséges pótolnom. Korábban az immunrendszeremmel is probléma volt (túlhajszoltam magam, és nem táplálkoztam megfelelően, csak multivitaminokat szedtem), aminek következtében a májamra is vigyázni kell. A vesémmel nincs baj, bár középiskolás koromban akkut gyulladásaim voltak, de az magától elmult, amióta elmúlt a miniszoknyás korszak, és rendesen, sőt túl öltözöm. Jelenleg is tanulok munka, gyermek, és háztartás mellett, és pont a tanulás ideje alatt szoktam "rágcsálni", anélkül szinte nem is tudok már koncentrálni. Lehet, hogy csak rossz szokás, de lehet, hogy az én esetemben, mégis hasznos a tengeri só fogyasztás. Kérek szépen választ, hogy követhetem e a szervezetem kivánságait, avagy szabjak határt, és ha igen mennyire kell korlátoznom a só fogyasztást? Köszönöm

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a sófogyasztás témában

        Kedves Kérdező! Labor vizsgálattal lehet tisztázni a szervezet natrium, kalium és klorid szintjét. Ha ezek nem a normál érték határain belül vannak, akkor indokolt lehet a sópótlás. Egyébként csak fokozott sóvesztés állapotában van szükség rá (hányás, hasmenés, állandó izzadás meleg munka, vagy klimatikus tényezők miatt. Sajnos egyébként nagyon könnyen szokunk rá a "rágcsálásra", ami inkább rossz szikás, mint szükséglet. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. december 26., 07:23; Megválaszolva: 2012. december 27., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: