Mit jelent?

Tisztelt WebDoktor! Pár napja kaptam egy zárójelentést, amelyben ez áll: Supratentorialisan, bal oldalon, parietalisan, a calvaria mentén a sulciusoknak megfelelően egy 5 mm átmérőjű calcificatio láthatóm mely elmeszesedett meningeomának imponál. Vélemény: Meningeoma parietalis. Kérem, segítsen megérteni a fent leírtakat. Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Katalin válasza meningeoma témában

Tisztelt Hölgyem,

a leírottakból arra lehet következtetni, hogy kórházban feküdt, vagy legalábbis koponya CT vizsgálat után van. A koponya CT vizsgálat eredménye, pontosabban a vizsgálat leírásának idézete a kérdés.

A tudományos latin kifejezéseket magyarra fordítva így hangzana a CT idézet:

A széles agysátor felett (supratentoriálisan) bal oldalon, a fali lebeny felett (parietalisan)

a koponyatető (calvaria) mentén a barázdáknak (sulcusoknak) megfelelően egy 5mm átmérőjű elmeszesedés (calcificato) látható, mely elmeszesedett agyburok jóindulatú daganatának (meningeómának) tűnik (imponál) .Vélemény: az agyhártya jóindulatú daganata (meningeoma) a bal fali lebeny feletti régióban (parietalis) .

Az agyhártya egy erős lemez, mely a koponyaüregben az agy felett helyezkedik el.

A meningeoma jóindulatú, tokos, körülhatárolt daganat, mely az agyhártyából indul ki. Lassan növekszik és gyakrabban fordul elő nőkben.Rendszerint teljesen eltávolítható.

Amennyiben idegrendszeri tünetei jeletkeznének vagy kiújulnának, idegsebészeti konzílium és/vagy koponya MR vizsgálat javasolt.

Ez a lelet, amennyiben tünetetei nincsenek, aggódásra nem ad okot. Amennyiben tünetei lennének kérem forduljon idegsebészhez. Mindenképpen ellenőrzés javasolt a vizsgálatot végző osztályon, a zárójelentésben említettek szerint de legalább fél év múlva.

Kérdés: 2011. március 08., 12:22; Megválaszolva: 2011. március 10., 11:08
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
atipusos meningeoma
Tisztelt Webdoktor! Férjemet idén májusban meningeomával műtötték (6, 5x5, 5cm) . Műtét után panaszai megszűntek. A szövettan...
Meningeoma miatti kontrasztanyagos MR...
Tisztelt Doktorno/Ur! 2009 februarjaban egy 3mm-es akkor hipofizis adenomakent diagnosztizalt elvaltozast talaltak nalam.Ezev augusztusaban kontrasztanyagos...
MR vizsgálat
Az Mr vizsgálat az agyamban jó indulatú daganatot mutatott ki, 2008. évben. Mérete mm-ben van kifejezve. (Meningeoma gyanú mérete 13x14, 6x18 mm. 2010....
Meningeomával kapcsolatos kérdések
Tisztelt Doktornő/ Úr! Férjemnek a koponya Ct vizsgálat után 1cm-es hyperdens meszes képletet -mely lehet meningeoma is -találtak. Az idegsebész...
Okozhat ez egészségkárosodást?