Csontáttétes prosztatarák

Dr. Nagykálnai Tamás Úr! Férjem 59 éves, s 11 hónappal ezelőtt műtötték prosztatarákkal. A kórházból ahogy hazajött, elkezdte szedni a grommar 150-et, de öt hónap után abbahagyta mert mellduzzanata, fájdalmai voltak. / Orvosával megbeszélte, aki nem javasolta, de végül engedett/ Ettől kezdve a PSA-t ellenőrizték havonta, Okt: 0, 4 ng/mL Nov: 1, 47 ng/ mL. Azonnal elkezdte újból szedni a grommart, s a Psa is csökkent, most februárba már 0, 152ng/mL A munkából hazajövet rettenetes deréktáji fájdalmai voltak, ezért történt csontizotóp és MR vizsgálat. Izotóp eredménye: Az LV. csigolyában a kp. harmadban mérs. intenzív aktivitás-góc jelent meg. Mr: A lumbalis lordosis íve megtartott. Az LI csigolyában jobb oldalon 15 mm-es, az LV. csigolyában a felső zárólemez környezetében centrálisan 20 mm-es T1-n és T2-n is éles határú jelszegény góc látszik, melyek met.re utalnak. A ventrális csigolyaperemek kissé megnyúltak. a dorsalis egymás fele néző peremek az L III-S.I magasságában megnyúltak. A zárólemezek éperk A canalis spinalis normál tágasságú. A discusokon prolapsus, protrusio, hernia nem látszik. Met. os npl. Engem az aggaszt, a legjobban, h nagyon korán jelentek meg a csontáttétek. Jövő szerdától három hetente fog kapni Zometa infúziót. Elegendő ez a kezelés, vagy van még más alternatíva is? Tudom, h nem lehet josólni, de várható hosszabb távon javulás?

Dr. Nagykálnai Tamás válasza prosztatarák témában

A leírás alapján egyértelműen prosztatarák csont-áttéteiről van szó.

Ezek szerint már a műtét előtt szóródtak a csontokba daganatos sejtek - hiszen a műtét után már honnan jöhetnének?

A műtét idejében viszont még olyan kicsiny gócocskák lehettek, amelyek nem okoznak tüneteket, de kimutatni sem lehet őket.

A műtét után javasolt (u.n."adjuváns") hormonkezelés arra jó, hogy a helyi kújulás kockázatát, és a piciny áttéti gócok megjelenésének idejét elodázza, illetve megakadályozza.

Ha persze a beteg nem csinálja végig - a kétségtelenül kellemetlen mellékhatásokkal járó - utókezelést, akkor ez a várható jó hatás lecsökken, alig van hatás: megjelentek a komoly fájdalmakat okozó csontáttétek.

Áttétes betegségből pedig véglegesen meggyógyulni nem lehet.

A zoledronsav (ZOMETA) infúziós kezelés a ma rendelkezésünkre álló legjobb lehetőség, lényeges megkönnyebbedés várható, mely évekig is eltarthat. Persze csinálni kell közben a hormonkezelést is, - vagy ha arra már nem reagál ("hormon-rezisztenssé válik") , akkor kemoterápiát is (esetleg a fájdalmas, vagy töréssel fenyegető csontáttétek sugárkezelésével együtt) .

Várhatóan ősszel kerül forgalomba egy denosumab (PROLIA) nevezetű új gyógyszer, mely szintén drámai eredményeket hoz csontáttétek kezelésében. A finanszírozása (ára) persze még kérdéses.

Egyéb "alternatívákat" keresgélhet (minden beteg ilyenkor valami mást akar, mint a hozzáértő orvos) , de sajnos nem fog találni valóban hatásosat.

Jobbulást a férjének!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. február 27., 08:57 ;Megválaszolva: 2011. március 07., 08:30
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Prosztatarák és csontáttétek
T.Nagykálnai Dr Úr! 70 éves férjem 4 éve prosztatarákos csontáttétekkel. Kapott hormonkezelést, majd kemókat, de egy idő után a PSA mindig...
Prosztatarák és hormonterápia
Édeapámnál rosszindulatú prosztatarákot diagnosztizáltak, hormonterápiát és gyógyszert javasoltak neki, a Gleason 3+3, PSA: 11, 92, a mirigyek...
Áttétes prosztatarák
Tisztelt Dr.Nő! A férjemnek prosztatarákja van áttétekkel. A csontokban a májkapuban a tüdőn és elszórtan különböző helyeken.Jelenleg...
Prosztatarák után úszás
TISZTELT DOKTOR NŐ/ÚR! TÖBB KÉRDÉST SZERETNÉK FELTENNI.ÉDESAPÁMNÁL NYÁR ELEJÉN DIAGNOSZTIZÁLTÁK A PROSZTATA RÁKOT. A PSA ÉRTÉKE 48...
PSA érték, gyomorfájdalom mitől...
Tisztelt Nagykálnai Dr Úr! A férjemnek prosztatarákja van csontáttétekkel. Másfél év hormonkezelés után megkapta az első kemo...