Derékfájással kezdődő prosztatarák

Férjemnél ez év februárban találtak prosztatarákot.Derékfájással kezelték 6 hónapig, más előjelei nem voltak. Az urológus sem talált semmit.? Igaz, a PSA-t nem nézte meg, itt volt probléma, 2129 volt februárban.Innentől hormon kezelést kapott, amire jól reagált.Júniusban 26, 2, szeptemberben 14, 7 volt, december 8-án felment 24-re.Izotóp vizsgálat a novemberi megegyezett a márciusival, nem terjedt tovább./áttétek vannak a csontokon/.Kérem Dr. Úr milyenek az esélyek, ha elindul a PSA felfelé, az tovább emelkedik, vagy újból lemehet? Kell e más kiegészítő kezelés, kemó vagy szteroid? Ha igen, melyik a jobb? Most havi 1 zometa infúziót kap, 3 havonta 1 injekciót, és napi 1 tablettát. Válaszát várom, köszönöm: bjne

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza prosztatarák témában

A prosztatarák elég gyakran úgy jelenetkezik, hogy az embernek valamelyik csontja - rendszerint a gerince valahol - érthetetlen módon (tehát bútortologatás, zsákolás nélkül is) tartósan fájni kezd. Férfiembernél azonnal Rtg-felvétel, urológiai vizsgálat, magától értetődően szérum PSA vizsgálat szükséges. Ha nem jutunk előbbre, akkor a derékfájdalmak miatt gerinc CT-t, (esetleg MR-t is) , erős gyanú esetén bizony csont-izotóp vizsgálatot is csináltatunk.

A prosztata térkép-szerű szövettani vizsgálata elengedhetetlen, mert vannak lassabban növő, vannak gyorsabban szaporodó sejtekből összeálló daganatok (ezt u.n. Gleason-beosztással mérik a szövettanászok) , ebből jól lehet következtetni az adott beteg adott daganatának természetére, meg lehet határozni a szükséges kezelést, és meg lehet kb. jósolni a betegség végső kimenetelét (a "prognózist") .

1./ Áttét nélküli esetben a kismedence MR nagyon segít abban, hogy a prosztatára korlátozódó, operálható betegségről van-e szó, vagy inkább sugárkezelést kell végezni - kiegészítő gyógyszeres kezeléssel.

2./a./ A jelenlegi, áttétes helyzetben nincs értelme a prosztata lokális (műtéti, vagy sugaras) kezelésének, hacsak nem okoz túl nagy vizelési problémát. Iyenkor hormonális gyógyszereket, "endokrin kezelést" vezetünk be. Férjénél most ez folyik, a teljesen indokolt, legkorszerűbb gyógyszerekkel - mellé adva a csontáttétek kezelésére használt Zometa infúziókat is.

Átmeneti látszólagos rosszabbodás után (pár napig ú.n. "flare" jelenség van, mint a napkitörés neve) hetek alatt jelentős javulás várható, hiszen a prosztatarákok többsége igen erősen hormon-érzékeny. A panaszok csökkennek, a fájdalmak szinte elmúlnak, a PSA a vérben szépen elkezd csökkeni. Ilyen esetben sok-sok évet lehet prognosztizálni - kétségtelenül a "férfiasság" elvesztésével járnak ezek a gyógyszerek, de azért inkább élni szeretne az ember.

A gerincfájdalom makacs fennállása esetén fájdalomcsillapító célú sugárkezelés is szóbajön az érintett csigolyákra.

2./b./ A ritka, rosszabb esetben a prosztatarák már eleve hormon-érzéketlen (vagy az évekig tartó hormon-kezelés után érzéketlenné, rezisztenssé válik, mert az érzékeny sejtek elpusztulnak, és csak az érzéketlenek maradnak életben = "klón-szelekción" megy át a daganat) , ilyenkor vetjük csak be a kemoterápiát.

Tehát:

várjunk férjénél egy keveset, adjuk a hormonkezelést (+Zometát) szigorúan betartva az előírásokat, és reménykedjünk, hogy a "szokásos" prosztatarákról van szó, mely ezekkel a gyógyszerekkel sok-sok évig karbantartható.

Kérdés: 2010. december 28., 08:49; Megválaszolva: 2011. január 03., 11:20
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT