Agyideg daganat MR felvétele

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 1 hete készült az MR felvétel. Melynek eredménye: Bal oldalt főleg a hallójáratban elhelyezkedő 4 mm átmérőjű, 1, 3 cm hosszúságú, medial felé szélesedő, a kontrasztanyagot jól halmozó, éles kontúrú képlet látható. Az elváltozás a kisagy hídszögleti liquortérbe néhány mm-t domborodik, agyi kompressziót nem okoz. Szeretnám kérni a doktornőt, az eredmény ismeretében mondja meg mire számithatok a sugár kezelés után. Köszönöm. Brigusz.

WEBBeteg szakértő válasza sugárterápia témában

Kedves Brigusz!

Sajnos nem írta, hogy milyen típusú sugárkezelésben részesül. Bizonyára nem a hagyományos sugárterápiában, mert az az Ön esetében káros, így szóba sem jöhet. A gamma-kés a legpontosabb, a másik, a Linac-cal történő sztereotaxiás besugárzás sajnos nem annyira pontos, mint a gamma kés!

Nem írta a daganat pontos típusát sem, valószínűleg acusticus neurinomáról van szó. Ez esetben a jelenleg leginkább javasolt beavatkozás típus az ismételt műtét, illetve a gamma kés.

Ennek során a meghatározott besugárzási térfogat határán túl a leadott sugárdózis hirtelen csökken, így az agyidegeket viszonylag kis dózis éri. Hasznos információ, hogy az idegek ellenállóbbak a sugárkezeléssel szemben, mint maga a daganat. Amennyiben már vannak kiesett idegműködések, azok javulása kevéssé várható – a hallóideg ilyenkor a csontos belső hallójárat csatornájában gyakorlatilag elhal.

Maga a kezelés fájdalommentes (minimális fájdalom van azért a „pontos célzást segítő" keret felhelyezésekor) . Beavatkozást követően panaszai nem lesznek a daganat lassan hetek hónapok alatt elhegesedik (fibrotizálódik) , növekedése megáll.

Azonban tudnia érdemes, hogy nem biztos, hogy a besugárzás megszünteti problémáit. A sugárzás célja a tumornövekedés megakadályozása - az arcideg panaszai azonban súlyosbodhatnak, fülzúgása is nőhet.

Valószínűleg az ismételt, kiterjesztett műtéttel jobban járhatna. Mennyi idős Ön? Amennyiben nem 70-80 esztendös, csakis a műtét javasolható, természetesen "jó kezek alatt", hogy az arcideg működése megmaradjon, még ha esetleg működése részlegessé válik is.

Üdvözlettel!

Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész , Dr Ruszthi Péter idegsebész

Kérdés: 2008. május 28., 13:37; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hátfájás sugárterápia után
Tisztelt Hölgyem/Uram! Édesanyám tüdőrákja miatt 30 sugárterápiás kezelést kapott. A jobb oldali tüdejét érte a kezelés. Kb 25 kezelésig...
sugárkezelés tüdőrák
Tisztelt Dr! Tüdőrákom van. Megoperáltak jobb oldali alsó lebenyt eltávolították. Adenocarcinoma.Túl vagyok 4db kemoterápián. Utolsó...
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után