Sugárterápia

Tisztelt Weborvos! Apukámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Áprilisban volt tüdődaganat miatt mütétje, ahol az egész bal lebenyt el kellett volna távolitani, de korára /73éves/ és állapotára való tekintettel, csak részleges eltávolitásra került sor. Az operáló orvos azt mondta, hogy eltávolitottak minden daganatot, most teljesen tiszta, de sugár- és kemoterápiára mindenképpen szükség van. Ezt meg is értettük és a háromhetenként adott, összesen 4 kemot /taxotere+cisplatin/ arányosnak is tartjuk. Az elsőt julius 8-án kapta, ezen a héten kapja a másodikat. Az elsőt jól viselte, igaz a cukra felszökött, de pár nap után visszaállt, valamint a kemot követő éjszaka erős gyomorfájdalma volt és hányt, de másnap irtak fel gyógyszert neki, amire azt mondták, hogy a következőnél azt kell szednie. Ez a héten lesz, reméljük nem lesz nagyobb probléma. Amitől nagyon aggódunk és amiért irok is, az a sugár. Eddig 13-at kapott, 2 Gy-s frakcióban 50-60 Gy-t terveznek. Hétköznap benn fekszik a klinikán, hétvégére hozhatjuk haza. A mult hétvégén még nem volt probléma, most viszont már azt láttuk, hogy a háta tele van kiütéssel, amiről nem tudott, mivel nem viszketnek neki. Tegnap óta már nyelési gondjai is vannak. Tudtuk, hogy lesznek a sugárnak mellékhatásai, éppen ezért ettől féltünk a legjobban és nehezen is egyeztünk bele. Az orvosa azt mondta tulaggódjuk az egészet. Szerintem meg nem, és amit nem értünk, de megkérdezni sem merünk, hogy miért kell neki 30 sugár? Mindenkinek ennyit irnak elő, annak is akit nem mütenek, meg Apunak is, akit pedig mütöttek. Azt olvasom mindenütt, hogy az utókezelések személyre szabottak, hát sajnos a valóságban nem ezt tapasztaljuk. Futószalag szerüen irják fel mindenkinek a 30 sugarat, hiszen több beteggel is beszélget Apukám várakozás közben és azt tapasztalta, hogy rák fajtától függetlenül mindenki 30 sugarat kap. Ez nagyon elgondolkoztat bennünket és ujra kételyeink vannak a sugárkezelést illetően. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy nagy felelőtlenség lenne részünkről, ha ugy döntünk saját elhatározásunkból, hogy 15 sugárnál megállunk? Hiszen daganat szempontjából tiszta, kapja a 4 kemot, amit reálisnak tartunk, de a 30 sugarat nem. Jobban félünk tőle és az okozott mellékhatásaitól, amik sugár esetén szerintem nem igazán visszafordithatók, inkább csak kezelhetők, minthogy biznánk benne. Attól félünk több kárt okoznak vele, mint amennyi már van. A mütétből szépen felgyógyult, nem fogyott, jó erőben volt, jó étvággyal, ami már kezd változni, hiszen kezd étvágytalanná válni és még fájdalmas is az evés, igaz ma kapott valami port, ami állitólag segit rajta.Valamint még arra szeretnék őszinte választ kapni, hogy a sugár által okozott mellékhatás, amire azt mondják nyelőcső és légcső nyálkahártya gyulladás, bőrkiütések, meg amiről még nem is tudunk, hogy ezek tényleg idővel helyre jönnek mindenkinél, vagy ezzel csak nyugtatgatnak és nem igaz? Kérem segítségüket, hogy meghozzuk döntésünket! Előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szné Irén

WEBBeteg Szakértő válasza sugárterápia témában

Tisztelt Kérdező!

A sugárterápiának a mellékhatási nagyrészt valóban javulnak a kezelés befejezése után, de nem mindenkinél. Természetesen a mellékhatások súlyossága függ a kezelés hosszától. Tudni kell, hogy részleges rezekció esetén (ez történt ebben az esetben is) nagyon magas a kiújulás esélye. Ezt csökkenti a komplett onkológiai kezelés. Édesapjának szüksége van a sugárkezelésre, de konzultáljanak az onkológussal, aki nyomon követi a mellékhatások alakulását.

Kérdés: 2010. július 26., 18:42 ;Megválaszolva: 2010. július 27., 20:01
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Sugárterápia fájdalomcsillapítása
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Édesanyámnál kisejtess tüdődaganatot állapítottak meg. Megkapta a kemoterápia kezelést és most sugárkezelést...
Szabad-e inhalálnia a tüdődaganatos...
Kedves Doktornő! A férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 2007 óta küzd tüdőtumoros problémákkal. 2007-ben jobb felsőlebeny eltávolítás...
Rák kialakulása és elkerülése
Üdvözlöm Olyan kérdéssel fordulnék önhőz, hogy engem már gyerekkorom óta diagnosztizáltak asthma bronchiale-val viszont ahogy teltek az évek egyre...
Kezelés várható és milyen?
Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók....
Tüdőrák, vagy TBC
Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013...