Sugárterápia fájdalomcsillapítása

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Édesanyámnál kisejtess tüdődaganatot állapítottak meg. Megkapta a kemoterápia kezelést és most sugárkezelést kap. Már csak 5 alkalom van hátra a kezelésből. Sajnos egy másfél hete nagy fájdalmai vannak (égő, kaparó, nyilalló érzet a nyelőcsövén) . Kapott folyadék fájdalomcsillapítót, de nem sokat segített. Nyelési fájdalmai vannak, nem tud se inni, se enni. Nagyon megvagyunk ijedve, hiszen 56 kg édesanyám és most elkezdett fogyni. Mit tudunk még tenni, milyen lehetőségeket tudunk kipróbálni? Nyitottak vagyunk mindenre. Válaszát előre is megköszönve, további szép napot kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza sugárterápia témában

A sugárkezelés alatt valószínűleg a nyelőcső is bőven kap - be is gyullad.

Csináltak olyat is, hogy a beteget a gyomorba vezetett csövön (szondán) keresztül táplálták, hogy teljesen tönkre ne menjen a sugárkezelés alatt.

Nem tud mást csinálni, mint "anaesthesin" tartalmú folyékony gyógyszert nyeletni, vagy a sugárkezelést abbahagyni.

A kissejtes tüdőrák nagyon nagy betegség.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. január 27., 10:46; Megválaszolva: 2014. február 02., 21:03
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Sugárterápia
Tisztelt Weborvos! Apukámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Áprilisban volt tüdődaganat miatt mütétje, ahol az egész bal lebenyt el...
ödéma3....
Kedves Doktornő! Újra itt vagyok,elnézést kérek.Édesanyám kar és arc ödémájával kapcsolatban,amelyet a tüdődaganat okozhat,tetszett mondani,hogy...
ödéma2.....
Kedves Doktornő! Bemásolom,ide a múltkori kérdésem,mert újra ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb....
ödéma kialakulása
Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb. 6 cm - es a daganat. Pár napja ödémás lett mindkét karja (főleg könyékig) és az arca is,valamint a...
Mellkas felvétel eredménye
Kedves Doktornő! Páromnak rosszindulatú daganat volt a tüdejében, egy lebenyt eltávolítottak egy éve. Szerencsére tünet mentes. Volt mellkas...