Hátfájás sugárterápia után

Tisztelt Hölgyem/Uram! Édesanyám tüdőrákja miatt 30 sugárterápiás kezelést kapott. A jobb oldali tüdejét érte a kezelés. Kb 25 kezelésig semmilyen probléma vagy mellékhatás nem volt, de a 25.-től kezdve elkezdett fájni a dereka/háta, olyan szinten, hogy lassan egy hónapja még mindig ágyban fekszik és alig tud kikelni onnan. Az ülés és állás/járás is megterhelő számára. És komoly fájdalmai vannak. A kérdésem az lenne, hogy ez az állapot egy általános mellékhatása a terápiának? Ha igen, akkor meddig szokott tartani? Mennyi idő kell, amíg az izmok, szövetek, csontok regenerálódnak és gyógyulnak ilyen idős korban? Köszönöm a választ.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza sugárterápia témában

Tisztelt Kérdező!

Nem írta, hogy milyen típusú tüdőrákról van szó, és műtét történt-e.

Az erős fájdalmak leginkább a daganattól (illetve annak csont áttéteitől) lehetnek, semmiképp nem a sugárterápiától. Legalább röntgen felvételt kellene készíteni a gerincről, de még inkább "egész test csont izotóp" vizsgálat lenne indokolt.

Kérdés: 2012. december 16., 19:14; Megválaszolva: 2012. december 19., 10:02
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárkezelés tüdőrák
Tisztelt Dr! Tüdőrákom van. Megoperáltak jobb oldali alsó lebenyt eltávolították. Adenocarcinoma.Túl vagyok 4db kemoterápián. Utolsó...
Agyideg daganat MR felvétele
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 1 hete készült az MR felvétel. Melynek eredménye: Bal oldalt főleg a hallójáratban elhelyezkedő 4 mm...
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás