• Gégerák és tüdőrák kilátásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!
        Apukám 55 éves, 02.27-én CT vizsgálattal két daganatot (gyanút) azonosítottak nála.
        Tegnap az alábbi leletet kaptuk a kórháztól.
         
        Bal oldalon a hypopharynxban kóros lágyrész ábrázolódik, mely 3, 1X4 cm átmérőjű. A légsáv deformált szűkített balra dislocalt. A tumoros folyamat a középvonalat elöl és hátul is balra meghaladja, az álhangszalagot vastagítja. A tumoros folyamat dorsalisan a praevertebralis fasciatól zsírléccel nem választható el. Kóros nagyságú nyirokcsomó ábrázolódott a trachea carina alatt, mely 2, 8X1, 8cm nagyságú, a jobb hilusban a bronchus intermedius számos megnagyobbodott nyirokcsomó szűkíti körkörösen és itt centrális folyamat sem zárható ki. A tüdőparenchymaban felső lebenyi túlsúllyal centrilobuláris emphysema ábrázolódott.
         
        A kórházban a gégetumorból tudtak csak szövettani mintát venni (gégemetszés után), melynek eredménye már megérkezett: közepesen differenciált el nem szarusodó invasiv laphámcarcinoma. Polymorphia és ploychromasia jeleit mutató nagy ovalis világos maggal bíró prominens nucleolust tartalmazó laphámjellegű daganatsejtek alkotta fészkekből felépülő invasiv daganat kerezstenetszetei azonosíthatók. Nagy nagyítású látóterenként egy-egy osztódó alak is megfigyelhető. A környező stromában intenzív lymphocitás, plasmasejtes beszűrődés figyelhető meg.
         
        Sajnos ebből a rengeteg latin szóból egy mukkot sem értünk.
         
        A tüdőben lévő tumorból is szövettani mintát vettek, melynek típusa megegyezik a gégével, az orvos szerint szinkron tumorról van szó.
        TNM besorolás nincs a papíron, csak annyit mondtak, nem operálható. Jelenleg várunk, ugyanis a kezelőorvos 35 sugárterápiát írt elő neki, amelyet majd csak április végén tudnak megkezdeni. Úgy látom, itt csak az idő telik, vizsgálatok nem történnek, és főképp nem a tumor kezelése, illetve áttétek képződésének megakadályozása. Sajnos az orvosunktól nagyon kevés információt kapunk. Egyáltalán nem tett említést a kilátásokról, illetve arról, hogy a sugárkezelés a műtethővé tétel érdekében történik, vagy pallatív célú?
         
        Kedves Doktor Úr, kérem fordítsa le a mi nyelvünkre a fenti leleteket, valamint írja meg, mire számíthatunk? Milyen kezelésekre van szüksége apukámnak? Mivel segíthetünk? Sajnos a nagypapám áttétes gégerákban halt meg, s nagyon sokat szenvedett onnantól kezdve, hogy bekerült a kórházba. A gégegmetszést követően vele már beszélni sem tudtunk, csak a szenvedését kellett végignéznünk. Nem szeretnénk, ha apukámnál is hasonlóan történne minden. Amennyiben a sugárkezelés csak rövid idővel tudja hosszabbítani az életét, de az életminőségét rontja, vagy sok szenvedést okoz neki, mérlegelnénk, hogy jobb-e otthon maradnia családi körben. Nem szeretnénk, ha sok szenvedéssel és tőlünk távol kellene eltávoznia… Van-e értelme a sugárkezelésnek, illetve mik az esélyei azzal és anélkül? Mennyi ideje van még?
         
        Üdvözlettel egy aggódó család

        WEBBeteg szakértő válasza a gégerák témában

        Tisztelt Kérdező!

        Leírásában több ellentmondást vélek felfedezni.
        Azt modja, hogy "vizsgálatok nem történnek". De hiszen ott a két szövettan, meg a sugárkezelési előjegyzést, stb.? Gondolom vérkép, stb. vizsgálatok is készültek.
        Azt írja ezenkívül, hogy "a gégetumorból tudtak csak szövetmintát venni". Később azt írja viszont, hogy "a tüdőben lévő tumorból is szövettani mintát vettek".
        Viszont:
        a leírás alapján úgy látom, hogy nem is gége, hanem gége-garat (hypopharynx) daganatról van szó, mely a középvonalat meghaladja, és hátrafelé is elmosódott határú. Tehát az operálhatóság nagyon-nagyon kérdéses, ez egy elhanyagolt hypopharynx daganatnak tűnik. A gégével együtt a garat alsó szakaszát - a nyelőcső bemenetét - kellene eltávolítani, ami egy igen nagy műtét. Nem informál a lelet arról sem, hogy van-e a nyakon nyirokcsomó-áttét, mert ilyen esetekben bizony az is szokott lenni bőven, tehát egy gége és gégegarat kiirtás, valamint egy nyaki nyirokcsomó-kitakarítás ("disszekció") jöhetne szóba, ami kb. 6-7 órás nagy műtét. A légcső oszlás alatt (tehát a gégénél 10-12 cm-el lejjebb) már leírnak kóros méretű nyirokcsomót. Ugyanakkor a betegnek egy második, szintén laphám rák szövettanú daganata van a tüdőben is, ami nem operábilis, tehát nem gyógyítható.

        Ilyenkor nem érdemes a heroikus nagy nyaki (gége-gégegarat-nyirokcsomók) műtétet elvégezni, mert a tüdőrákja is sajnos halálhoz vezet. Ilyenkor szokás sugárkezelést alkalmazni, ami ebben az esetben nem hinném, hogy végső gyógyuláshoz vezetne, viszont a fájdalmait, a nyelési panaszait kissé enyhítheti, és az életét kissé meghosszabbíthatja.
        A sugárkezelés kezdési időpontja pedig valószínűleg szokásosan az egészségügy szűkös anyagi helyzete (a besugárzást végző gépek és szakszemélyzet korlátozott kapacitása) miatt húzódhat - dehát ezt kívánta a népakarat, amikor elvetette a tervezett eü. reformokat (pénz bepumpálását, stb.) a népszavazáson.
        Sajnos, a közölt leletek alapján nem tudom bíztatni a családot.
        Egyébként - nehogy a távolból butaságot beszéljek - kérjen egy négyszemközti beszélgetést a Papa kezelőorvosától.

         

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-04 23:39:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: