Szövettan basalioma?

Tisztelt Doktornő! Leműtöttek a szemem alatt egy basaliomát, melyet 1 éve diagnosztizáltak, de a covid miatt csak 1 hónapja került kimetszésre. Akkor az orvos csak legyintett rá, hogy ez nem komoly nem "valódi rák" de az a neve. Most a szövettani eredmény nem egyértelmű számomra, hogy most akkor ez mégsem egy basalioma volt? Onkológiára kell mennem, de arra is legyintett a doki hogy nem sürgős....nagy a baj vagy csak mi nem tudjuk értelmezni? Mi vár rám? Sugárkezelés vagy kemoterápia? Nagyon megrémültem. Köszönöm válaszát előre is!

Dr. Baki Márta válasza basalioma témában

Tisztelt Uram!

Valóban a szövettani eredmény alapján az elváltozást a rosszindulatú kategóriába sorolják.Ugyanakkor Ön is észlelte, hogy 1 év alatt nem sokat változott a kiterjedése. Abban az esetben, ha ez más területen helyezkedett volna el, akkor általában javasolt, hogy a műtéti területet terjesszék ki, azaz még egy kicsivel nagyobb részt távolítsanak el, így csökkentve a kiújulás veszélyét. Levele alapján úgy tűnik, hogy az operációt végző orvos ezt nem szívesen tenné meg, mert esetleg akkor a szemhéj mozgásai is károsodnának. Ez a típusú daganat inkább helyi kiújulásra hajlamos, mint távoli áttétek adására. Egyenlőre a rendelkezésre álló adatok alapján – ha nem lehetséges a nagyobb kimetszés – akkor csak megfigyelést igényel.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 09., 12:28; Megválaszolva: 2022. április 10., 07:30
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
carcinoma basocelluláre
kérdéses elváltozással már többször is /különböző, főleg háti területen/ megoperáltak 2006 óta. Kérdésem: a, napfényvédelmen kívül van...
Kórszövettani vizsgálati lap
2008-ban anyajegy levétele történt, annak most a szövettani eredményét pontosan leírom Önnek. 8x4 mm-s babérlevél alakú bőrkimetszés egyik...
Szemölcsös bőrbetegség
Tisztelt Dr Nő/Úr..2010 júl.ban tarkomrol szemölcsöt mütött ambulánsan a sebész orvos. Szövettanra küldte, ami két heti vizsgálat eredménye...
basalioma
Egy hónappal ezelőtt sebészi módon fenti diagnózissal mellkasomról bőrdaganatot távolítottak el. Reumatikus problémák miatt évek óta gyógyfürdő...
Carcinoma Basocellulare C44
Tisztelt Dr. úr, /Dr. nő! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy édesanyámat tavaly augusztusban megműtötték rosszindulatú daganattal, de...