• Bacocellularis carcinoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! Páromnak 9-én vettek le egy bőrelváltozást a hasfaláról (26 éves), amiről akkor azt hittük, hogy egy gyulladt anyajegy, mert azt írták az ambuláns lapjára is. Tegnap kapta meg a szövetteni eredményt, amely nagyon megrémített minket, ugyanis rosszindulató daganatot állapítottak meg (C4450) Szövettani leírás: Dg. Felszínes multicentricus formájú basocellularis carcinoma. Microscoposan a tumor legnagyobb átmérője 6 mm (pT1) Kimetszése az épben történt, hozzá legközelebb az egyik oldalsó resectios felszín húzódik 1, 5 mm-re. Az elváltozást helyenként kifejezett lymphoid sejtes infiltratio kíséri, vetületében a dermis helyenként fibroticus. Nagyjából próbáltuk értelmezni a szövettant, de az utolsó mondatot nem tudtam értelmezni. A bőrgyógyász mondta a páromnak, hogy keresse fel az onkológiát, ezért teljesen kétségbe estünk, a háziorvosunk szerint valószínűleg csak utánkövetésre lesz szükség néhány havonta, nincs más teendő. Most nemt tudjuk mire számítsunk, kérem segítsen ebben nekünk!

        Dr. Baki Márta válasza a basalioma, bőr daganat témában

        Tisztelt Asszonyom! A mellékelt szövettani leírás alapján sok aggodalomra nincs ok. A bőr felszínén kialakult basocellularis carcinoma okának a fokozott napfényt és a mesterséges ultraibolya fényt tartják elsősorban. El kell kerülni, főleg szőke, vörös hajú egyéneknél, hogy „leégjenek”, ezért fényvédő anyagot használjanak, mielőtt napra mennek. Ezen kívül ritka esetben egyes gyógyszerek mellékhatásaként alakulhat ki nem festékes bőrrák. A szakmai javaslatban 4 mm-es ép szél szerepel, mely jelenleg 1, 5 mm-es volt. Nem valószínű, hogy ezért újabb sebészi beavatkozás jönne szóba, esetleg 5-Fluorouracyl tartalmú krémet lehet használni, megelőzve a kiújulást. Természetesen orvosi ellenőrzés szükséges a műtét helyének megfigyelésével. Ezen kívül a bőrfelszínt is érdemes az első időkben fél, a későbbiekben évenként megvizsgálni, s ha lehet un. dermatoszkóp segítségével. Valószínű, hogy ezért javasolta a bőrgyógyász az onkológiai vizsgálatot. Ezen kívül az onkológus esetleg mellkas röntgen, hasi ultrahangos vizsgálatot ír elő, vérvétellel kiegészítve. A szövettani leletben szereplő: „lymphoid sejtes infiltráció, …fibrotikus elváltozás” tovább pontosítja a diagnózist. Lényegében ez azt jelenti, hogy a szervezet védekező mechanizmusai dolgoznak az elváltozás körül. Mindenképpen javaslom onkológus felkeresését ill. a bőrfelszín rendszeres vizsgálatát. Ezen kívül napfény, szolárium kerülése a további elváltozások kialakulását csökkentheti. Tisztelettel:dr.Baki Márta


        Kérdés: 2018. január 20., 08:42; Megválaszolva: 2018. január 24., 08:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr.Nő! Segítséget szeretnék kérni Dr.Nőtől abban, hogy laikusként értelmezni tudjam a szövettanom eredményét.A műtétet végző orvos 6 hónap múlva hív kontrollra csak. Augusztus 7.-én volt LLETZ+cervix curettage műtétem. Dg....
        Nov.23.-án volt egy gyógykaparáson és a szövettani eredményemre ezt írták: Polypus cervico-corporalis uteri. Endicervicitis chronica partim acuta. Kérem válaszoljon hogy kezdhetek félni és mit jelentenek?
        Tisztelt Doktornő/ Úr! Volt egy fibroadenoma műtétem. Érdeklődnék, hogy a szövettani eredmény leírásában a következők mit jelentenek?:.. megszaporodott mirigyállomány látható utóbbi helyenként pericanalicularis, máshol intracanalicularis...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a csatolt lelet alapján kell-e aggódnom? Anyajegyet távolítottak el a jobb térdemnél amire egész eddig azt mondták semmi baja, pedig már kertem a bőrgyógyászt távolítsa el de azt...
        Melanoma gyanújával távolítottak el egy 5x7 mm-es daganatot a lábamról, amit kb. fél éve vettem észre. Nem tűnt fel, hogy növekedett, azonban a műtét után találtam egy decemberi képet, ahol még csak kb 2 mm-es lehetett (fekete színű,...
        Tisztelt Doktor Nő! Páromnak 9-én vettek le egy bőrelváltozást a hasfaláról (26 éves), amiről akkor azt hittük, hogy egy gyulladt anyajegy, mert azt írták az ambuláns lapjára is. Tegnap kapta meg a szövetteni eredményt, amely nagyon...
        Üdvözlöm! 1 hónapja volt loop konizációm hpv 16 és hsil miatt. Megérkezett a szövettan eredménye, amiben az alábbiak vannak: I. Mikroszkóp alatt a portioból készült kimetszésekben az átmeneti zónában max. 10 mm felszíni kiterjedésben...
        Tisztelt Cím! A mai napon voltam szájsebészeten, mert kettő szemölcsszerű dolog van a nyelvemen és az ínyemen. A Doktor Úr azt mondta, hogy nincs semmi gond, ez egy szövetszaporodás és hogy holnap lefagyasztják őket. A kérdésem az, hogy...
        Tisztelt Doktornő/Úr! A kérdésem az lenne, hogy milyen előnye-hátránya van a vesebiopsziának, illetve lehet-e kockázata? A vesémen lévő ciszta növekedett, ezért javasolta az orvos a biopsziát. Szeretném még azt is tudni, hogy hogyan...
        Tiszteletem. Segítségüket szeretném kérni. Csütörtök délelőtt lesz egy csontvelő biopszia vizsgálatom. A kérdésem ezzel kapcsolatos: Kb. Hány nap alatt tudok ismételten, aránylag normálisan mozogni, vezetni. Vasárnap 170 km-t kell...