Vastagbél daganat -folyamatos hasmenés

Tisztelt Doktornő! Édesanyám vastagbél daganatos betegsége kapcsán szeretném a tanácsát kérni. Kórelőzmény: 68 éves, korábban kitűnő egészségi állapotnak örvendő, semmilyen alapbetegség által nem érintett Édesanyámnál tavaly szeptemberben kezdődött egy egyre gyakoribb és állandósuló hasmenés. A háziorvos ezt kezdetben hasfogóval, diéta előírásával próbálta kordában tartani. Miután ez nem vezetett sikerre és súlycsökkenés is jelentkezett az elhúzódó hasmenés következtében, december elején vastagbél tükrözésre került sor. A szövettan sajnos vastagbél daganatot mutatott ki, melyet a sebészet újév napján sürgősséggel távolított el miután édesanyámat ekkorra már erős hasi fájások miatt mentő szállította kórházba. A műtét során a vastagbél egy szakaszát eltávolították, mely után a műtő orvos azzal nyugtatott minket, hogy a műtét sikeresen lezajlott, a tumort eltávolította és nincs áttét. A hasmenés a műtét után is megmaradt, ezzel társult egy folyamatos étvágytalanság, gyakori hányinger és állandósuló gyenge, rossz közérzet. Az eredetileg 60 kilós (és kb. 160 cm magas) Édesanyám jelenleg csupán 41 kiló! A műtét utáni szövettan, melyet a műtét után 3 héttel kaptunk meg, sajnos áttétet igazolt: Adenocarcinoma invasivum coeci LG, L: 0, V: 0, Pn: 0, pT4a, pN1c, pM1c, R: 0, 0/20 db nyirokcsomó Diagnózis: Vastagbél rosszindulatú daganata (C1890) , Nyirokcsomó rosszindulatú daganata (C7790) , A retroperitoneum és hashártya másodlagos rosszindulatú daganata (C7860) , Adenocarcinoma (81403) . Onkoteam kemotherápiás kezelést javasolt. Az onkológiai zárójelentés vastagbél, a retroperitoneum és a hashártya másodlagos rosszindulatú daganatát és a nyirokcsomó daganatát állapította meg. 3 alkalmon már túl van Édesanyám, bár a 2. és 3. kezelés már csökkentett dózis mellett folyt, tekintve a legyengült állapotát és a szűnni nem akaró hasmenést. Alkalmazott terápia: 215 mg Bevacizumab, 200 mg Irinotecan, 2x220 mg Calciumfolinat, 2x450 mg 5 FU, 2x450 mg Bolus (24 órás) , 2x110mg NaCl, Noacid Gyógyszerek: 1x0,4 mlClexane s.c., Maltofer, Imodium, Granigen Szeretném megérteni mivel lehetne megállítani a hasmenését hogy a további súlycsökkenésnek elejét vegyük illetve összességében milyen életkilátásokat véleményez a Doktornő a fent leírt panaszok ismeretében. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza vastagbél daganat témában

Tisztelt Levélíró!

Hasmenés alatt általában a napi 4-nél gyakoribb, híg székürítést nevezzük. Ennek nagyon sok oka lehet. Javasolt gasztroenterológussal és dietetikussal felvenni a kapcsolatot. Egyrészt a vastagbél daganat kiterjedése és a műtét során eltávolított vastagbél nagysága határozhatja meg a tüneteket. Másfelől, ha a hashártyán is találtak áttéteket, ezek kiterjedése is növelheti a hasmenések számát. Ezen kívül gondolni lehet gyulladásos bélbetegségekre, tejcukor, esetleg valamilyen lisztféleség érzékenységre, stb… Az irinotecan is okozhat hasmenést, melyet az infúzió előtt adott anyaggal lehet csökkenteni. Javasolt esetleg probiotikum használata és esetenként érdemes antibiotikumot adni az ilyen tünetekre. Léteznek olyan tápszerek, amelyek hasmenés esetén is alkalmazhatók. Ezek elősegíthetik, hogy a beteg testsúlya növekedjék. Ezért javaslom, hogy az onkológus kezelő orvos bevonása mellett dietetikus és esetleg gasztroenterológus segítségét is kérjék.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 04., 11:22; Megválaszolva: 2022. április 06., 19:44
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganatos betegseg
Vastagbélrák kezelése
Adenocarcinoma
Kérdés májáttétről
Daganat utókezelés, orvosi mulasztás
Tisztelt Doktornő! Pár napja, hete tettem fel egy kérdést Önnek, 80 éves, egykori orvos édesapám állapotáról. Amennyiben így hirtelen nem...