Adenocarcinoma

Üdvözlöm doktornő! Édesapám tünetei egy évvel ezelőtt kezdődtek egy oldal fájdalommal. Megműtötték az oldalát, majd rá pár napra vastagbélrákra (carcinoma) Az oldala azóta sem gyógyult meg teljes egészében, 3 hónapja pedig tályog alakult ki az oldalán. A tályog eltávolítása után jobban érezte magát, viszont 10 nap alatt leromlott az állapota, mintát vettek tőle az oldalábol, ami kiderült hogy 81406 adenocarcinoma metastaticum k.m.n. A szövettani leírása a következő: a ki metszés állományát csaknem teljes egészében tumor szövet alkotja, melyben nagy necroticus területek láthatok. A daganat mirigyes szerkezetű. A tumoros mirigyek cysticusan tágultak. A lument nyál tölti ki. Több helyen megfigyelhető úszó mirigyszeletek továbbá tumorsejtcsoportok is. Több helyen purulens exsudatum is észlelhető. A daganatsjtek immunhisztokemiai vizsgálattal CDX-2 CK20 pozitív, helyenként CK7 is pozitív. B cetanin membran festodest mutat. SATB2 negatív. A tumor a szöveti kép és az immunvenotipus alapján megfelelhet a kórelozmenyben szereplő vastagbél carcinoma áttétének. BNO diagnózis: C7980. Morfologiai diagnózis: 81406. Teljes bél vizsgálat volt, ahol eltávolítottak egy kis méretű polipot. A vizsgálat alapján teljes mértékben tiszta a bélrendszer. A CT alapján pedig a mellkasa is rendben van. Állapota: normális belmüködés, nincs hőemelkedés.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza vastagbél daganat témában

Tisztelt Levélíró!

Köszönöm a tájékoztatását, de levelében egyértelmű kérdést nem fogalmazott meg. Gondolom, afelől érdeklődne, hogy milyen további teendő lenne megfelelő édesapja ellátása szempontjából. Levelében nem jelezte, hogy édesapja állapota a “leromlott” megállapításon kívül milyen, a vastagbél műtét után kapott-e valamilyen további kezelést. Amennyiben egyéb eltérés nem mutatható ki a szervezetében, akkor azt lenne érdemes tisztázni, hogy ezt a hasfali tályogot el lehet-e teljes mértékben távoltani vagy sem. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor – édesapja általános állapotától függően – gyógyszeres kezelés, kemoterápia jöhet szóba. Ennek részleteit onkológus kezelő orvossal beszélje meg, aki a végleges döntését az úgynevezett onkológiai szakbizottság véleménye alapján fogja javasolni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. október 31., 21:21; Megválaszolva: 2021. november 05., 15:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Kérdés májáttétről
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...
Vastagbelrak
Jó estét. Az edesapamrol szeretnék kérdezni. Pár hónapja megváltozott gyomor problémái lettek. Be ment a kórházba gerinc sérv fájdalommal de ki...
Epehólyag polip
Tisztelt Doktornő! Három éve műtöttek 1. stádiumú vastagbélrákkal (pT1, pN0 (0/18) , G1, Kikuchi: sm1V0, L0, Pn0, R0) . A szövettan alapján az...