Kérdés májáttétről

Üdv Doktornő. Egy ismerősömet 1 éve rosszindulatú vastagbéldaganatra műtötték. Most az éves kontroll CT vizsgálaton derült ki hogy progressio. Mpx.met.hep.azaz májáttét alukult ki.Több 3cm-es.A műtét előtti ct-n csak egy 12mm-es ciszta volt látható. Máshol nincs áttét. A cea értéke 35.Panasza nincs. Szeretnék érdeklődni hogy milyenek az életkilátásai valamint hogy milyen kezelések szükségesek? Gyógyszeres vagy intravénás kemó? A kezelőorvosa azt mondta hogy 99%kemoterápia de majd Pesten az onkoteam megbeszéli a további kezeléseket. Várom mielőbbi válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza vastagbél daganat, máj áttét, kezelés témában

Tisztelt Levélíró!

Az Ön által ismertetett esetben a további kezelést a beteg általános állapota és a betegség kiterjedése határozza meg. Abban az esetben, ha a CT vizsgálat nem egyértelmű, hogy áttétről van szó, akkor esetleg még mintavétel: vékony vagy vastagtű biopszia elvégzése is szükségessé válhat. Ugyancsak a máj elváltozások nagyságától és kiterjedésétől függ, hogy helyi kezelés lehetséges-e: sugár vagy radiofrekvencia vagy egyéb. Legnagyobb valószínűséggel viszont a kemoterápia jöhet szóba, s ahogy alakul az áttét és a beteg állapota, határozza meg a továbbiakat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. március 23., 13:05; Megválaszolva: 2021. március 24., 05:46
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi az elegendő mennyisége a...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt