Prosztatarák

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál nemrég a prosztatarák gyanúja merült fel (a prosztata megnagyobbodása miatt) , szövettani vizsgálat csak január elején lesz, de járt közben onkológusnál, valószínűsíthető a daganat. PSA értéke egyébként nagyon jó, 2 ng/ml. Prosztatájára évek óta van panasza, a nehezített vizelés, illetve a vizeletvizsgálatok során általában valamennyi vér is szokott lenni a vizeletben. Ennek ellenére a daganat gyanúja csak 1.5 hónapja merült fel egy más okból elvégzett CT kapcsán. MR-en is volt, ott csontáttétre utaló jeleket találtak. Az MR-lelet szövege: "a húgyhólyag folyadékkal közepesen kitöltött, fala nem vastagabb, alapját a megnagyobbodott prostata benyomja. A prostata 53 x 49 x 58 mm nagyságú, zonalis szerkezete megtartott. Bal oldalon az átmeneti zónában a prostata középső harmadában szabálytalan alakú, a T2 sorozaton elmosódott kontúrral jelszegény, diffúziógátlást mutató terület látható, melynek magasságában korai kontrasztanyag halmozás ábrázolódik. Az elváltozás 22 mm legnagyobb átmérőjű. A tok intakt. A vesicula seminalisok életkornak megfeleőek. A prostata és a rectum fala között infiltráció jele nincs. A rectum épnek imponál. A látótérbe került csontokban elszórtan secunder csontfolyamatra utaló kerekded gócok láthatók. A vizsgált régióban pathologiás jellegű nyirokcsomó, szabad hasi folyadék nem látható. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: A megnagyobbodott prostatában bal oldalon az átmeneti zónában tumorra típusos elváltozás látható, mely mellett a csontokban elszórtan secunder folyamatra utaló jelzavar van. PI-RADS 5. A rectum infiltrációja nem igazolható." Az MR eredménye miatt volt már izotópos vizsgálaton is. Ennek az eredménye: "A jobb sacroiliacalis regio középső harmadában diszkrét dúsítási többlet, melynek megfelelően a nativ low dose CT-n a csípőlapátban kissé inhomogén csontszerkezet.", illetve "A jobb sacroiliacalis regio diszkrét eltérésének hátterében met. nem zárható ki, szoros kontroll javasolt." A csontjaira panasza nincsen szerencsére. Értem, hogy a lelet alapján valószínűsíthető a csontáttét, az lenne a kérdésem, a csontáttét kiterjedése (ami ha jól értem, apukámnál nem túl nagy) és a panaszmentesség azt jelenti-e, hogy az áttét még kezdeti fázisban van? Vannak-e a csontáttétnek fokozatai egyáltalán? Illetve a fentiek ismeretében lehet-e valamit mondani a túlélési időre vonatkozóan? Illetve ebben az esetben a műtét valóban kiesik, csak kemo- és/vagy sugárterápia jöhet szóba? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, Nóra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza prosztata daganat, kivizsgálás, MR, csontizotóp témában

Kedves Nóra!

Levele alapján édesapjának nagy valószínűséggel prosztata daganata van, de ezt biztosan csak a szövettani eredmény alapján lehet majd megállapítani. Az elvégzett vizsgálatok szerint ez nem terjed túl a prosztata tokján illetve a szerven belül is inkább csak annak egy részét foglalja el. Ezen kívül felmerül csontáttét lehetősége is, melyet a csontizotóp egyértelműen nem támasztott alá. Esetleg segítség lehet még vérvizsgálat: a szérum kálcium, foszfor, az úgynevezett alkalikus foszfatáz – ennek van egy speciális formája is a prosztata-alkalikus foszfatáz – és a laktát dehidrogenáz meghatározása.

Az utóbbi néhány évben felmerül, hogyha csak a medence csontokban, kis kiterjedésű csontáttétek igazolódnak, akkor a prosztata helyi ellátása is javasolható: műtét vagy sugárkezelés formájában. Ennek elvégzése után további terápia szükséges a csontáttétek miatt. Az ilyen kezelési mód nem terjedt el, és a nemzetközi ajánlások is csak úgynevezett klinikai vizsgálat formájában javasolják.

A fentiek alapján azt tanácsolom, hogy az urológussal és onkológussal beszéljék meg a további teendőket a szövettani vizsgálat alapján. Hivatalosan a daganatos betegek ellátásával kapcsolatos terápiás tervet az úgynevezett onkológiai bizottság (onkoteam) állítja fel. Esetleg érdemes nagyobb centrumban dolgozó orvosok véleményét is kikérni.

A rendelkezésre álló adatok alapján édesapjának jó esélye van arra, hogy több évig tünet- és panaszmentes legyen úgy, hogy közben daganatellenes kezelést kap.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 28., 18:34; Megválaszolva: 2020. december 30., 06:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Okozhat ez egészségkárosodást?
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...