Prosztatarák áttétekkel

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás: Adenocc. prostatae. Gleason score: 4+3=7 Grade Group: III PSA: 51 ng/ml Has-medence MR vél.: az ismert prostata tu. a hólyagalapra és a vesicula seminalis lebenyekre ráterjed. J.o.-n parailiacalisan path.-s méretű nycs.-k ábr. Mlpx.csont.met. Húgyhólyag diverticulum. Csontscan: mlpx.oss.met.szcintigráfiás jelei. Gerinc CT vél.: diffúz met.ossei. Fract.vert. L: II: III. IV. Csigolya compressio nem látható. L. III-IV. segmentumban intraspinalis b.o.-i térszűkület, mely lehet discus protrusio., de lehet malignus folyamat következménye is. Idegseb.-i vél.: a, destructív csontfolyamat miatt még palliatívan sem jön szóba idegseb.-i műtét. Diagnózisok: A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú A prostata rosszindulatú daganata Adenocarcinoma 5 napon keresztül kapott apukám sugárkezelést a csigolyákra, illetve Dolforin tapaszt is írtak fel neki hosszútávra. Doktornő leírná véleményét mire számíthatunk a közeljövőben, apukámnak már olyan fájdalmai vannak, hogy nem bír lábra sem állni, ágyban tölti az egész napot. Azzal tisztában vagyok, hogy már gyógyíthatatlan, de, mennyi ideje lehet hátra, mennyit lesz még köztünk? Válaszát Köszönöm!

Dr. Baki Márta válasza prosztata daganat témában

Tisztelt Levélíró! Napjainkban az áttétes prosztata daganat is hosszú ideig karbantartható különböző injekciós, tablettás kezelésekkel, esetleg kiegészítve kemoterápiával., Amint levele alapján tájékoztatott édesapjának a mozgása nehezített és fájdalmai vannak. Nagy valószínűséggel a betegség kimenetelét ez a két tényező fogja meghatározni. Amennyiben elkerülhető, hogy ne csak az ágyban feküdjön, s minél többet tudjon mozogni, akkor a fent felsorolt terápiákat el lehet kezdeni, ill. folytatni. Jelen helyzetben a fekvést tartom a legsúlyosabbnak. Ez maga után vonja a felfekvések, tüdőgyulladás esetleg széklet- vizelettartási problémákat. Ha sikerül ezeket megelőzni, akkor egyéb kezelési lehetőség is van, amit urológussal vagy onkológussal egyeztessenek. Azt nem tudjuk megmondani, hogy meddig él, de az előzőekben ismertetett tényezők nagyban befolyásolják a további életét. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2020. május 12.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Prosztatarák
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál nemrég a prosztatarák gyanúja merült fel (a prosztata megnagyobbodása miatt), szövettani vizsgálat csak január elején lesz, de...
Prosztatarák?
Tisztelt Főorvosnő! Édesapám betegségével kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni, aki sajnos elhunyt. A boncolási jegyzőkönyvben számomra ellentmondásos...
Prosztata tu
Kedves Dr Nő. Dr Úr. Nagypapám 85 éves.februárban PSA eredménye 53 volt. Vizsgálatok indultak. Scint: multiplex csontmetastasis.fájdalma még nincs. 1x kapott...
Csontáttét féezésére kétféle prosztata...
Tisztelt Doktornő! Csontáttétemmel /mely prosztata karciómából alakult ki/kapcsolatban most legújabban Xtandi 40 mg-os, enzalutamid tartalmú lágy kapszulát...
Prosztata rák
Tisztelt Doktor Úr! Édesapámnál rosszindulatú prosztata rákot állapítottak meg 2017. márciusában. Volt biopszia melynek eredménye: Gleason score 10 baloldal...
Emelkedő PSA szint radikális...
Üdvözlöm! Édesapám 4 és fél évvel ezelőtt radikális prostatectomia műtéten esett át, a műtétből szövődménymentesen felépült. (A műtét előzménye, hogy...