Prosztatarák áttétekkel

Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás: Adenocc. prostatae. Gleason score: 4+3=7 Grade Group: III PSA: 51 ng/ml Has-medence MR vél.: az ismert prostata tu. a hólyagalapra és a vesicula seminalis lebenyekre ráterjed.J.o.-n parailiacalisan path.-s méretű nycs.-k ábr. Mlpx.csont.met.Húgyhólyag diverticulum. Csontscan: mlpx.oss.met.szcintigráfiás jelei. Gerinc CT vél.: diffúz met.ossei. Fract.vert. L: II: III. IV. Csigolya compressio nem látható.L. III-IV. segmentumban intraspinalis b.o.-i térszűkület, mely lehet discus protrusio. de lehet malignus folyamat következménye is. Idegseb.-i vél.: a destructív csontfolyamat miatt még palliatívan sem jön szóba idegseb.-i műtét. Diagnózisok: A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú A prostata rosszindulatú daganata Adenocarcinoma 5 napon keresztül kapott apukám sugárkezelést a csigolyákra, illetve Dolforin tapaszt is írtak fel neki hosszútávra. Doktornő leírná véleményét mire számíthatunk a közeljövőben, apukámnak már olyan fájdalmai vannak, hogy nem bír lábra sem állni, ágyban tölti az egész napot. Azzal tisztában vagyok, hogy már gyógyíthatatlan, de mennyi ideje lehet hátra,mennyit lesz még köztünk? Válaszát Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza prosztata daganat, csontáttét, sugárkezelés témában

Tisztelt Levélíró!

Napjainkban az áttétes prosztata daganat is hosszú ideig karbantartható különböző injekciós, tablettás kezelésekkel, esetleg kiegészítve kemoterápiával. Amint levele alapján tájékoztatott édesapjának a mozgása nehezített és fájdalmai vannak. Nagy valószínűséggel a betegség kimenetelét ez a két tényező fogja meghatározni. Amennyiben elkerülhető, hogy ne csak az ágyban feküdjön, s minél többet tudjon mozogni, akkor a fent felsorolt terápiákat el lehet kezdeni, ill. folytatni. Jelen helyzetben a fekvést tartom a legsúlyosabbnak. Ez maga után vonja a felfekvések, tüdőgyulladás esetleg széklet- vizelettartási problémákat. Ha sikerül ezeket megelőzni, akkor egyéb kezelési lehetőség is van, amit urológussal vagy onkológussal egyeztessenek. Azt nem tudjuk megmondani, hogy meddig él, de az előzőekben ismertetett tényezők nagyban befolyásolják a további életét.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 10., 10:28; Megválaszolva: 2020. május 12., 06:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét lehetséges-e
Mi az elegendő mennyisége a...
Csontáttét?
Tisztelt Doktor Úr! 65 éves Nagymamámnak kb. 5 éve fáj már a combcsontja, csípője. Nem fordult orvoshoz, csak nemrégiben, amikor már járni sem...
Prosztatarák
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál nemrég a prosztatarák gyanúja merült fel (a prosztata megnagyobbodása miatt) , szövettani vizsgálat csak január...
Többszörös kompressziós...
Édesanyámnál ez év júniusában nem kissejtes laphámkarciomat diagnosztitaltak.Azóta túl vaunk kemotarapiakon, de sajnos mindegyik kezeles soran...