Prosztatarák?

Tisztelt Főorvosnő! Édesapám betegségével kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni, aki sajnos elhunyt. A boncolási jegyzőkönyvben számomra ellentmondásos információk voltak leírva, mintha a múlt és a jelen keveredne. 2015-ben édesapám kemoterápiás kezelést és sugárkezelést is kapott, mivel a megemelkedett PSA értéket követően elvégzett biopszia alapján prosztatarákot diagnosztizáltak nála. A kezeléseket követően éveken át a tumormarker vizsgálatok rendre nagyon jó: 0,042 ng/ml és 0,060 ng/ml közötti értékeket mutattak, még a halála előtt 1 héttel elvégzett tumormarker vizsgálat esetében is. A CT és a csont-izotópvizsgálatok is mindig negatív eredménnyel zárultak. A boncolási jegyzőkönyv kórbonctani diagnosisok részében viszont az alábbiak olvashatók: Ut fertur carcinoma prostatae et metastases ossiorum multiplicarium et cerebri etiam hypertonia et hydrocephalus et anaemia et proctitis propter irradiationem. Adenocarcinoma prostatae. Status post chemoradiotherapiam multiplicarem propter adenocarcinomam prostatae. Infiltratio carcinomatosae loborum omnium prostatae et texti adiposi periprostatici. Fibrosis texti periprostatici. Hyperplasia nodosa glandularis partim adenomatosa lobi Home prostatae, mely 11 mm átmérőjű. A szöveg a kórelőzmények felsorolásával indul, azonban a halottvizsgálatra kiérkező ügyeletes orvos által tévesen beírt „beutaló diagnózist” is tartalmazza. (Pl. csontáttétje nem volt édesapámnak, mert ezt egy agyi MR alapján egy alkalommal feltételezték, amit utána a több alkalommal elvégzett CT-vel, és csont-izotópvizsgálattal sem tudtak alátámasztani, azonban az ügyeletes orvos csak ezt az egy papírt fogta kézbe…) A prosztatára vonatkozóan leírtaknál nekem az a véleményem, hogy a múlt eseményei és a jelenlegi állapot keveredik benne, mivel később a bonctermi szövettannal egyértelmű daganatszövet jelenlétét nem tudták igazolni! A prosztatával kapcsolatos részt én így értelmezem: A prosztata mirigyes daganata. A prosztata rákos daganata miatt [végzett] többszörös kemo- és sugárkezeléses terápia utáni állapot. A prosztata minden lebenyének és a prosztata körüli zsírszövetnek rákos beszűrődése. Prosztata körüli rostos szövetképződés (=kötőszövetből álló jóindulatú daganat) . Göbös mirigyszaporodás, részben a prosztata mirigyes lebenyének jóindulatú megnagyobbodása, mely 11 mm átmérőjű. Vagy Ön szerint a halál időpontjában is fennálló rosszindulatú prosztatarákot írtak le, amelyet jóindulatú daganat vett körül? A boncolási jegyzőkönyv további részében azonban még azt is leírták, hogy a központi idegrendszer állományában daganatos áttétet még gondos kereséssel sem találtak! (Apukám a biopszia nélkül agyi áttétnek minősített elváltozásra WBRT kezelést kapott, ugyanakkor előtte azt is hozzáfűzték, hogy a prosztata nem szokott agyi áttétet adni…) Néhány apró vesecisztán és egy apró jóindulatú gyomorfali tumoron kívül rosszindulatú elváltozást sehol nem találtak a testében! Ezek után teljesen bizonytalan vagyok, és nem tudok megnyugodni, hogy akkor tulajdonképpen édesapámnak volt-e prosztatarákja a halála előtt vagy bármilyen más rosszindulatú daganata. Kérem, legyen szíves írja meg a véleményét. Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza prosztata daganat, áttét, boncolás eredménye témában

Tisztelt Levélíró!

Köszönöm a részletes leírást. Prosztata daganatos betegek kemoterápiás kezelése csak akkor lehetséges, ha bizonyított az áttét. Ez leginkább a csontokban, kismedencei és egyéb hasi nyirokcsomókban alakul ki. Mai tudásunk szerint az áttétes prosztata daganat nem gyógyítható, és nagy valószínűséggel az áttétek sem tünnek el, legfeljebb szövettanuk változik. Valóban ellentmondások találhatók az Ön által leírtakban. Azt javaslom, hogy a boncjegyzőkönyv birtokában keresse fel Édesapja kezelő orvosát, s akkor meg tudják beszélni, hogy az életében észleltek hogyan viszonyulnak a boncolás során leírtakkal. Lehetséges például, hogy a szövettani vizsgálat nem abból a csont területről történt, amelyet előzőleg leírtak, vagy a halál időpontja és a boncolás között hosszabb idő telt el, így az pontosan nem értékelhető. Még az is valószínűsíthető, hogy a boncolást végző orvos esetleg nem tudta, hogy Édesapjának rosszindulatú betegsége volt, s inkább a szív- és érrendszeri vagy egyéb eltérésekre fordítottak nagyobb figyelmet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 21., 14:43; Megválaszolva: 2020. május 21., 17:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Prosztatarák
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál nemrég a prosztatarák gyanúja merült fel (a prosztata megnagyobbodása miatt) , szövettani vizsgálat csak január...
Többszörös kompressziós...
Édesanyámnál ez év júniusában nem kissejtes laphámkarciomat diagnosztitaltak.Azóta túl vaunk kemotarapiakon, de sajnos mindegyik kezeles soran...
Prosztatarák áttétekkel
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás: Adenocc. prostatae. Gleason score: 4+3=7 Grade Group: III PSA: ...
Prosztata tu
Kedves Dr Nő. Dr Úr. Nagypapám 85 éves.februárban PSA eredménye 53 volt. Vizsgálatok indultak. Scint: multiplex csontmetastasis.fájdalma még nincs....
Csontáttét féezésére kétféle...
Tisztelt Doktornő! Csontáttétemmel /mely prosztata karciómából alakult ki/kapcsolatban most legújabban Xtandi 40 mg-os, enzalutamid tartalmú lágy...