Többszörös kompressziós csigolyatörés

Édesanyámnál ez év júniusában nem kissejtes laphámkarciomat diagnosztitaltak.Azóta túl vaunk kemotarapiakon, de sajnos mindegyik kezeles soran allergias reakcio lepett fel, ezert abba kellett hagyni a kezelesek folytatasat. Maga a tudodaganat jol reagalt a felig meddig adott kemoterapua hatasara. Mellekhataskent hajhullas volt, valamint a veseszukulet, de erre meg nem kaptunk kulon tajekoztatast. Viszont az elmult egy honap soran csigolyatoresek tortentek. A kerdesem hogy ebben az esetben valoban mar csak fajdalomcsillapitas lehetosege all fenn? PET CT nem igazolt tavoli attetet, a csigolyatorest irta le az L 2 es csigolyan, majd 3 hetre MR vizsgalat is tortent, ott pedig mar L4, tx5,6,10 csigolyan is leirt toreseket, de nem irtak le pontosan h attet vagy oseteoporitikus toresek, csak annyit h felmerul mindketto lehetoseg.Fajdalom egy honapja fennall, amire egyenlore a legkisebb morfium tapaszt kapja es meg melle tovabbi fajdalomcsillspitoszereket.Tudunk még valamit tenni annak erdekeben h legalabb a fajdalma csokkenjen?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdő daganat, csontáttét, csontritkulás, áttét témában

Tisztelt Levélíró!

A kemoterápia során fellépő allergiás reakciók nagy részét megelőző gyógyszeres kezeléssel meg lehet akadályozni, ill. a kemoterápiás infúzió előtt is lehet adni egyéb gyógyszereket, hogy ne alakuljon ki allergiás reakció. Az érdekes, és nem gyakori, amit a levelében írt, hogy a több fajta kemoterápiás szer mind ilyen mellékhatást okozott. Ilyenkor esetleg felmerül, hogy elegendő kiegészítő kezelést, megfelelő időben kapott-e édesanyja.

Azt mindenképpen jó lenne tisztázni, hogy a gerinc csigolyák eltérése csontritkulás vagy daganat következménye. Abban az esetben, ha a képalkotó vizsgálatok: CT és/vagy MR a csigolyák mellett lágyrész képletet is igazolnak, akkor az inkább megfelel áttétnek. Ezen kívül, ha évekig nem volt erre panasz, és most néhány hónap alatt gyorsan fájdalmassá vált ez a terület, az szintén az áttét mellett szólhat. Az onkológiai kezelések előtt történt-e erről a területről CT vizsgálat, s akkor már látták-e ezt az elváltozást? Esetleg még csontizotópos és esetleg kiegészített laboratóriumi vizsgálat segíthet eldönteni, hogy csontritkulás vagy áttét van-e.

A vesefunkció figyelembevételével gyógyszeres kezelés – zoledronsav vagy denosumab – adható. Abban az esetben, ha a fájdalom területe pontosan meghatározható és áttétről van szó, akkor sugárkezelést is lehet adni ezen gerinc szakaszra.

Természetesen emellett folyamatos fájdalomcsillapítás is szükséges.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 16., 18:56; Megválaszolva: 2020. december 18., 15:33
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét lehetséges-e
Csontáttét?
Tisztelt Doktor Úr! 65 éves Nagymamámnak kb. 5 éve fáj már a combcsontja, csípője. Nem fordult orvoshoz, csak nemrégiben, amikor már járni sem...
Bal oldali tüdődaganat
Prosztatarák?
Tisztelt Főorvosnő! Édesapám betegségével kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni, aki sajnos elhunyt. A boncolási jegyzőkönyvben számomra...