Bal oldali tüdődaganat

Az elülső medistinumban 64x40 mm átmérőjű inhomogén köteges képlet ábrázolódik, melyen belül 34 mm átméŕőjű halmozó fallal körülvett hypodenz részlet is megfigyelhető.At elváltozás körül kötegezettség ábrázolódik.A mediastinumban max. 9 mm harántátmérőjű nyirokcsomók figyelhetők meg.A tüdőcsúcsokban, kétoldalt a pleura mentén és a basisokonresidualis jellegű, részben dystelectasiáskötegezettség mutatkozik. A kérdésem az lenne ,hogy ez mit jelent?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Tüdő daganat, mediastinum, CT témában

Tisztelt Asszonyom!

A levelének a címe: “bal oldali tüdődaganat”. Ennek megfelelően valószínű, hogy már kezeléseket kapott erre a betegségére. Feltételezhető, hogy a daganat ellenes terápia megkezdése előtt is már történt CT vizsgálat vagy még csak a kivizsgálása történik? Abban az esetben, ha szövettani eredmény nem áll rendelkezésre, akkor mindenképpen ezt érdemes először elvégezni. A CT-n leírt elváltozás a szegycsont mögötti területen található. A szervezet saját maga is tud – a nagy valószínűséggel daganatos nyirokcsomók belső területén – üreget képezni. Esetleg az előző kezelés ezt elősegítette, melyet nagy valószínűség szerint gyulladás vesz körül, amire a “kötegezettség” utal. Hasonló lezajlott gyulladás lehet mindkét tüdő lebenyben. Abban az esetben, ha daganatos megbetegedés nem igazolt, akkor gyulladás irányában kell további vizsgálatokat végezni, melyet a tüdőgyógyászok szerveznek meg.

Súlyos esetben ez a szegycsont mögötti elváltozás a nagy – szívbe vezető – vénákat és a hörgőt nyomja, ami fulladást eredményezhet (véna cava szuperior szindróma) . Ekkor az elzáródás helyét kell felszabadítani akár stent beültetéssel, akár sugárterápiával.

Sajnos levelében nem említette, hogy csak kivizsgálása kezdődött vagy már valamilyen kezelést is kap, így tovább nem magyarázható a CT lelet.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 07., 17:04; Megválaszolva: 2021. január 09., 19:31
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt