Tüdődaganat áttéttel

Tisztelt Doktornő! Férjem leleteivel kapcsolatosan szeretném kérni a véleményét, mivel csak részben tudom értelmezni, hogy pontosan milyen áttétei keletkeztek, a primer daganat mennyire előrehaladott, annyit mondtak, hogy nem műthető, de hogy miért az nem derült ki. Mellkas CT: Jobb oldalt a pleura lemezek között 8 mm-es tiszta folyadéknál sűrűbb - magasabb denzitású folyadék látszik. A jobb csúcsban lévő nyúlványos szerkezetű góc jelenleg 23x13 mm. (az előző vizsgálathoz képest növekedett) . A mediastinumba beterjed a pajzsmirigy mindkét lebenye, a jobb oldali jelentősen nagyobb, benne hypodens göb ábrázolódik. A mediastinumban több 8-17 mm átmérőjű nycs., a jobb hilusban egy 16 mm átmérőjű nycs. ábrázolódik. Az alsó mediastinumban 28 mm-es hiatus hernia látszik. Az L.I. csigolya egyharmadára összeroppant, oedemás, dorsalis alsó része a gerinccsatornát szűkíti, a durazsákon benyomatot képez. Az L.II. és L.III. csigolyák oedemásak. Kontrasztanyag adása után jelzett csigolyák halmozása inhomogén. A conus magasságában 9 x 8 mm átmérőjű jelintenzív góc látható, mely a kontrasztanyagot mérsékelten halmozza. Onkológiai Dg.: Tu. pulm. lob. sup. l.d C3410 cT1c cN2 M1c St.p. L.I. laminectomiam + L.I. subtot. vertebrectomiam + biopsiam. (2020.04.01.időközben kialakult paraparesis miatt) Hist.: St.p. VATS pleura biopsiam + pleurodesis l.d. (2020.04.16. Hist.: acinaris típusú tüdő adenocc. pleura metastasisa. Met. hilii l.d. et mediastini. Met. pleurae l.d. Met. ossei mplx. Hiatus hernia. Onkoteam javaslat: szükség esetén palliatív irrad. Szisztémás terápia (mol. path. és immunhist. eredménytől függően) + bisphosphonat Ismert jobb oldali inoperabilis, pleuralis carnosist okozó tüdőtumora, kórházi felvételére fulladásfokozódás, hyponatraemia, septicaemia, pleuralis fluidum, infiltratio miatt került sor. Mellkaspunctatum cytologia sejtblokkal (oldaljelzés nélkül): Malignitásra negatív. A pulmonalis adenocarcinoma pleura áttétből PD-L1 immunhisztokémiai vizsgálat 22C3 ellenanyaggal. A minta 100 feletti tumorsejtet tartalmaz a tumorsejtek PD-L1 negatívak. (TPS=0%) . A vizsgált pleura biopsia HE festett metszeteiben mikroszkóposan scleroticus stromaban halvány eosinophil vagy világos cytoplasmájú alacsony hengerhám sejtekből álló fészkek, helyenként szűk lumennel bíró mirigyes struktúrák láthatók. A magok enyhén pleomorphak, chromatin szerkezetük finoman szmecsézett. A legtöbb magban kis méret excentrikus nucleolus látható. Nyáktermelés nem jellemző. A daganatsejtek focalis szemcsézett cytoplasmaticus pozitívak. K-RAS gén 12. és 13. kodon területére vonatkozóan VAD típus latható. () K-RAS gén 12. és 13. kodon területében MUTÁCIÓ látható. Jelen performance statussal kemoterápiára nem alkalmas. A javaslat rehabilitációt ír elő, kérném a véleményét, hogy milyen táplálék kiegészítő, vitamin készítmény lenne hatásos esetében. Köszönöm válaszát! P.T.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdő daganat, pleurodesis, gerincvelő kompresszió témában

Tisztelt P.T.!

A beteg állapotáról történő teljes felvilágosítás nem tartozik a WEBBETEG tevékenysége körébe. Ez sokkal inkább a kezelő orvos feladata. A leletekből kitűnik, hogy a jobb felső lebenyben lévő rosszindulatú elváltozást diagnosztizáltak, s azon az oldalon a mellhártyán is találtak eltérést. Azért, hogy nagyobb folyadéktartalom ne keletkezzék, a mellhártyákat összetapasztották, pleurodesist végeztek. Ezen kívül a főhörgő elágazódásánál is megnagyobbodott nyirokcsomókat mutattak ki, amelyekben feltételezhetően daganatos sejtek vannak. A gerincét is megoperálták, hogy bénulás ne, vagy csak később alakuljon ki. A javaslat alapján a beteg általános állapota miatt kemoterápiát nem javasoltak. Levelében afelől érdeklődik, hogy miért nem végeznek műtétet: a mellhártyára való terjedés és a csont folyamat miatt nem járna előnnyel egy igen kiterjesztett műtét, s a beteget egy nagy megterhelésnek teszik ki. Közben esetleg más területen is diagnosztizálható újabb áttét.

Jelen körülmények között – amennyire levele alapján érthető – aktív onkoterápiát nem tartanak lehetségesnek. Nagy valószínűséggel a gerinc műtét után keveset mozog a férje. A mozgásán kellene egy kicsit javítani, hogy felfekvései ne keletkezzenek. Gyógytornász igénybe vehető. Ezen kívül, ha fogyott, akkor tápszerek adása javasolt, amelyek általában tartalmazzák azokat a vitaminokat, egyéb összetevőket, amire szüksége van egy ilyen betegnek. Amennyiben fájdalmai vannak, annak csillapítása elengedhetetlen.

A további részleteket a kezelő orvossal, esetleg a területileg illetékes tüdőgondozóban egyeztessenek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 16., 18:19; Megválaszolva: 2020. május 18., 06:52
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas