Csontáttét?

Tisztelt Doktor Úr! 65 éves Nagymamámnak kb. 5 éve fáj már a combcsontja, csípője. Nem fordult orvoshoz, csak nemrégiben, amikor már járni sem tudott a fájdalomtól. Ez az állapotromlás kb. 1 hónap alatt következett be, addig dolgozott is. Kórházba került patológiás törés miatt. Konkrét diagnózist nem kaptunk az orvosoktól, a törést rögzítették, a műtét közben szövettant vettek, aminek az eredménye: „A csontlemezek és a csontvelő részletek mellett daganatos hámfészkek láthatók, amelyek metastasisra utalnak. A primer tumor valószínűleg a tüdőből indult.” A kivizsgálása alatt a tüdejében találtak egy 9 mm-es „foltot”. (Ennek irányában ezután végzik a vizsgálatokat) A kérdésem az lenne, hogyha már ennyi ideje fáj a csontja, akkor hogyan lehet az, hogy a valószínűsíthető primer tumor még ennyire kicsi? És az áttét már évekkel ezelőtt képződött volna? Vagy esetleg még van remény, hogy az mégsem áttét… Válaszát előre is köszönöm. Üdv,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdő daganat, csontáttét, kivizsgálás témában

Tisztelt Levélíró!

Jelen tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos elváltozások kialakulása egy több lépcsős folyamat, ami esetleg évekkel azelőtt elkezdődött, mire felismerésre kerül. A műtét során észlelt csontáttét kiterjedését és részletesebb szövettani eredményét (osztódó sejtek aránya, a daganatos sejtek mennyire különböztek egymástól, stb…) pontosabban kellene ismerni, ami alapján felmerül, hogy a tüdőben lévő kis daganat szóródott-e a szervezetbe. Amint levelében írta, a kivizsgálás folyamatban. Ennek során tisztázni kell, hogy még hol található valamilyen elváltozás, amit csontizotóp, mellkas, has, kismedence CT és/vagy PET-CT tud igazolni. Ezek és a szövettani eredmény alapján lehet javasolni a további terápiát a beteg általános állapotának figyelembevételével.

Abban az esetben, ha a csontból nyert anyag rosszindulatú elváltozást mutatott, s nem a csontból eredtileg kiinduló szövettani kép volt, akkor ez áttétnek bizonyult. Ennek ellenére a jelen kezelési lehetőségekkel egy áttétes tüdődaganatos beteg életkilátásai is jók lehetnek.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 03., 11:37; Megválaszolva: 2021. február 05., 11:48
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Okozhat ez egészségkárosodást?
Műtét lehetséges-e
Laborérték TPA tumormarker
Keserű íz érzése kemoterápia és...