Magas pulzus kezelése (95-110) tüdőrák esetén

Tisztelt doktornő, Tüdő daganatos édesanyám (78) végül úgy döntött, hogy nem vállalja a mintavételt és az ezt követő kemoterápiát. Sajnos állapota fokozatosan romlik. Néhány hete nagyon gyenge, sokat fogyott, étvágytalan, gyakran van felkar/váll/nyaki/hát fájdalma amin a klasszikus fájdalomcsillapítók csak rövid ideig segítettek. Nagyon gyenge lett a hangja és a nyugalmi pulzusa 95-110 közötti értéket mutat. Magas vérnyomásra továbbra is gyógyszert szed. A tünetek enyhítésre Dolforin tapaszt (25 mikrogramm) és Medidrink Pulmo tápszert kezdett használni. Véroxigén szintje megfelelő (97-98%) . Feltételezem, hogy a szervezete a magas pulzussal kompenzálja a problémás oxigén ellátást. Két kérdésem van: 1.Mennyire kell aggódnunk a magas pulzus miatt? Oxigén palack használata segíthet a csökkentésben, vagy a megfelelő szaturáció miatt ez egyelőre nem indokolt? 2.A fájdalomcsillapító tapasz használata mellett, szedhet-e Frontint illetve egyéb fájdalomcsillapítókat? Köszönettel, József

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza tüdő daganat, magas pulzusszám, fájdalomcsillapítás témában

Kedves József!

A magas pulzusszám több tényezőre vezethető vissza, ezek között Édesanyja esetében talán a főbb okok:

1./ a tüdő folyamat olyan előrehaladott, hogy a szív fokozott igénybevételével tudja csak a megfelelő oxigén ellátást biztosítani (esetleg a tüdő kis ereinek elzáródása – embolia) ,

2./ vérszegénység,

3./ a magas vérnyomás miatt szívkárosodás kialakulhatott,

4./ felmerül még, hogy az alkalmazott gyógyszerek: pl a Dolforin kezelés során kialakulhat alacsony, de magas szívverés.

Talán egy elektrokardiogramm (EKG) , esetleg szív ultrahang és laboratóriumi vizsgálat ezeket meg tudja különböztetni. Ezt követően esetleg gyógyszer módosításra is sor kerülhet.

Mind a Frontin, mind a Dolforin Alkalmazási előíratában (hatósági előírás) felsorolják, hogy csak a legszükségesebb esetben és a legkisebb dózisok alkalmazása lehetséges, ha a két szert vagy egyéb nyugtatót igényelnek a betegek. Abban az esetben, ha a fájdalmai fokozatosan erősödnek, s a Dolforin segít rajta, akkor a dózis fokozatos növelése javasolt. Egyébként kiegészítő gyógyszerek is alkalmazhatók: pl. tramadol, metamizol, ha egyéb okok (pl. allergia) nem állnak fenn.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. május 01., 10:13; Megválaszolva: 2020. május 02., 06:26
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt