Pet ct eredményének véleményezése

Tisztelt Doktornő! Pet ct eredmény összehasonlítása címmel 2020.07.17-én kérdeztem Öntől, amelyre gyorsan és mindenre kiterjedően kaptam választ, köszönöm szépen! A válaszában kitért arra, hogy a vizsgálatot végző orvos véleményt adott a ct eredményekről amit akkor nem irtam le és szükséges lett volna a kérdésem megválaszolásához.A pet ct összefoglaló véleménye az alábbi volt: 2019.07-ben készült pet ct összefogalaló véleménye: novum intenzív FDG felvételű lyticus eltérés a C VII. csigolyában, amely soliter csontmetastasisnak vsz. megfelel. A rectosigmoideális átmenetben a varratok környezetében leírt eltérések postoperativ gyulladás utáni állapotnak megfelelhetnek de lokális recidiva sem zárható ki teljes bizonyossággal. 2020.07-ben készült pet ct összefoglaló vélemény: rectum resectio utáni állapot a varratsor környezetében észlelt intenzív FDG dúsítás lokális recidivát valószínűsít. Jobb parailiacális nyirokcsomó metastasisok. Metabolikus regressziót és scleroticus átépülést mutat továbbra is a soliter osseális metastasis. A leírtak alapján kérném újra válaszát arra vonatkozóan, hogy ha közel 1 éves kemoterápia után a 3 cm gyulladásból 3 cm-es daganat kiújulás 2 nyirokcsomó áttéttel lett, akkor a kemoterápia nem használt semmit? Mit ajánlana a kezelés további folytatására, kemoterápiát vagy sugárkezelést (a vastagbél műtét előtt 2019.01 és 02 hónapjában került sor mely a daganat kisebbítésére irányult de nem sok sikerrel járt), esetleg műtétet? Köszönettel, Erzsébet

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a végbél daganat, PET-CT, endoszkópos vizsgálat témában

Kedves Erzsébet! Köszönöm a második levelét. Ezen eredmények tudatában valóban felmerül, hogy az eddig alkalmazott kemoterápia után a kismedencében még daganatra gyanús elváltozás van (parailiacalis nyirokcsomó megnagyobbodás). Az, hogy a bélműtét helyén is kiújulás igazolható vagy sem, annak megerősítése vagy kizárása céljából javasolt egy béltükrözés, endoszkópos vizsgálat. Ekkor újabb szövettani mintavételre is sor kerülhet. Ennek további elemzése során a kemoterápia összetételét változtatni lehet, de nagy valószínűséggel azt folytatni kellene. A kiújult elváltozás pontos meghatározása alapján esetleg sugárkezelés is szóba jöhet, különleges technikát alkalmazva, hogy a környező szövetek ne károsodjanak. A fenti sok rossz hír ellenére jó hír, hogy a nyaki csigolya elváltozása javult. A sugárkezelést alkalmazó kollegáktól meg lehet kérdeni, hogy erre a területre is érdemes-e sugárterápiát alkalmazni vagy sem. Nem tudom, hogy eddig milyen kemoterápiában részesült, de jelenleg ennek több formája is van, amelyekkel a daganat növekedése visszaszorítható, így ne keseredjen el, hanem a részleteket kezelő orvosával beszélje meg. Esetleg ismételt onkoteam megbeszélés során pontosítani tudják az Ön további kezelését. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. július 23., 23:10; Megválaszolva: 2020. július 26., 20:01
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás